Ameriška kopenska vojska dobila prototip robotskega tanka ripsaw M5

by Urednik

AMERIŠKI VOJSKI PREDAN ŠE DRUGI PROTOTIP ROBOTSKEGA TANKA

Ameriška kopenska vojska (UAS Army) je dobila prvi prototip robotskega (daljinsko upravljanega) tanka ripsaw M5 iz razvojnih oddelkov podjetje Textron.

Tank ripsaw M5 sodi v sklop projekta vojaškega robotskega bojnega vozila (RCV), katerega namen je določitev izvedljivosti vključitve daljinsko upravljanih vozil v kopenske bojne operacije.

Tako lahke kot srednje tanke RCV naj bi leta 2022 obsežno testirali, kar bo Ameriški vojski pomagalo pri odločitvi v letu 2023, kako nadaljevati z razvojem robotskih bojnih vozil.

Tank ripsaw bo na voljo v lahki (7,5 t) in srednji (10,5 t) različici, poganja pa ga dizelelektrični pogonski sklop. Opremljen je lahko z daljinsko upravljano orožno postajo (CROWS) s protioklepnimi/protiutrdbenimi raketami javelin, topom in protiletalskimi sistemi z največjim koristnim tovorom 3600 kg v srednji in 1360 kg v lahki različici.

Za testiranja leta 2022 se bo tanku RCV ripsaw pridružilo vozilo RCV-light, ki sta ga razvili podjetji QinetiQ in Pratt Miller Defense in svoj prototip že novembra 2020 dostavili Ameriški kopenski vojski.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

 

Povezani članki