Ameriška vojska prvič napotila oklepnike stryker 8×8 v arktični krog

by Urednik

ZDA SLEDIJO RUSIJI PRI TESTIRANJU OPREME IN ENOT NA SKRAJNEM SEVERU

Ameriška vojska je v začetku novembra 2015  sploh prvič napotila bojnih vozil stryker na območje arktičnega kroga (nad zemljepisno širino 66° 34′) na Aljaski. Testiranje je potekalo v sklopu vojaške vaje Operation Arctic Pegasus, oklepnike pa so na to območje prepeljali s transportnim letalom Boeing C-17.

V operaciji Arctic Pegasus so sodelovala štiri oklepna vozila pehote stryker 8×8 skupaj s štiridesetimi vojaki iz 1. SBCT (Stryker Brigade Combat Team) Ameriške vojske, ki so jih z letalom Boeing C-17 globemaster III prepeljali na letališče Deadhorse na Aljaski. Vaja je bila namenjena simulaciji in testiranju sposobnosti hitrega uvajanja enote na tem območju. Prvič pa so pri tem uporabili tudi oklepnike stryker, čeprav  Ameriška vojska redno vežba svoje enote v tem ekstremnem okolju.

Polarni krog v zadnjih letih postaja vse bolj pomembno področje zaradi taljenja ledu, uporabe novih  morskih in kopenskih poti, ki so bili do sedaj nedostopni zaradi ledu, kakor tudi neodkritih virov zemeljskega plina, nafte in rudnin. V osvajanju (tudi vojaškim) Arktike v zadnjih letih prednjači predvsem Ruska Federacija, ki je na tem območju že vzpostavila nekaj nekdanjih sovjetskih vojaških baz.

Ameriška vojska ima v svoji oborožitvi več kot 4.450 oklepnih bojnih vozil iz družine stryker 8×8. Pri General Dynamics Combat Systems so ga za potrebe  Kanadske vojske (kot LAV III) in Ameriške vojske (stryker) zasnovali na podlagi švicarskega kolesnega oklepnika Mowag piranha III.

Prav v teh dneh pa so iz ZDA sporočili, da so odobrili prodajo 84 oklepnikov stryker 8×8 za potrebe Litovske vojske, ki bo tako postala (uradno) druga vojaška sila, ki bo uporabljala te oklepnike. Oklepnike LAW III imata sicer v svoji oborožitvi Kanada in Nova Zelandija.

Pripravil: A. Knific, foto: 1/25 SBCT “Arctic Wolves”

Tehnični podatki oklepnega vozila stryker 8×8 :

Posadka: do 9 vojakov
Dolžina: 6,95 m
Širina: 2.72m
Višina: 2,64 m
Teža: od 16 do 21 ton (bojna teža)
Oborožitev: mitraljez kalibra 7,62 mm ali 12,7 mm, bombomet 40 mm
Pogon: Caterpillar C7 dizelski motor, 260 kW (350 KM)
Najvišja hitrost: 100 km / h (na asfaltu)
Doseg: 500 km (poln rezervoar)
Uporabniki: ZDA, (Irak je leta 2013 želel kupiti 50 oklepnih vozil M1135 stryker NBCRV, namenjenih za jedrsko, biološko in kemično izvidovanje (NBCR)), Kanada in Nova Zelandija (oklepniki LAV III).

Povezani članki