Ameriški mediji: Rusija v modo vrnila tanke…

by Urednik

UKRAJINSKA KRIZA VRNILA AMERIŠKE TANKE V EVROPO

Težka oklepna tehnika (tanke in težka oklepna vozila), ki  je preživela desetletja pozabe v obdobju po hladni vojni, se je vrnila v modo. O tem priča demonstracija najnovejše ruske oklepne tehnike na platformi armata in sporočila o načrtih ZDA o nameščanju težke vojaške tehnike v vzhodni Evropi, ki so sledila,” poroča ameriški portal Voice News

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je novinarjem “prisegel”, da ne gre za začetek nove oboroževalne tekme, marveč da obstaja zgolj potreba po obnovi vojaških transportnih sredstev, da bi se lahko zoperstavili novim grožnjam. Kot bi to nekako sovpadalo s promocijo novega ruskega tanka…, so malce ironično zapisali v Voice News.

Ob tem so dodali, da gre pri glavnem bojnem tanku T-14 na platformi armata, predstavljenem na paradi ob Dnevu zmage 9. maja za eno najizvirnejših in najsodobnejših konstruktorskih zasnov tankov v zadnjih dveh desetletjih. Tudi zaradi tega bo imelo novo rusko orožje vpliv na načrte drugih držav – predvsem glede posodabljanja zastarelega voznega parka bojnih vozil.

Načrt modernizacije je najprej napovedala Nemčija, ki v letu 2018 napoveduje – skupaj s Francijo  – nov tank. Analitik Stockholmskega mednarodnega inštituta za mirovne raziskave SIPRI  Siemon Vazeman napoveduje, da tudi ZDA ne bodo hotele zaostajati pri tem. Kar imajo, navaja Vaseman, ni dovolj za potencialni boj z nasprotnikom, ki je zelo dobro oborožen in/ali je zelo močan in spreten pri rokovanju s tanki.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki