Ameriški patrioti dobavljeni Romuniji

by Urednik

V CLUJU NASTAJA NAJVEČJI NATOV CENTER NA BALKANU

Romunski vojski so ZDA dobavile glavne elemente prve enote zračnoobrambnega raketnega sistema dolgega dosega patriot, so sporočili z romunskega ministrstva za obrambo. Bukarešta pričakuje, da bo sistem operativen že do konca leta. ZDA napovedujejo nove naložbe v romunsko vojsko in ustanovitev največjega Natovega zračnega centra na Balkanskem polotoku.

Romunija je naročila skupaj sedem sistemov zračne obrambe patriot, za katere so davkoplačevalci države namenili skupno 3,9 milijarde ameriških dolarjev, poroča portal Balkan Security Network. S tem se nadaljuje proces krepitve zmogljivosti Romunske vojske, saj je sistem zračne obrambe prišel le nekaj dni po dobavljenih še dveh letalih F-16  (iz Portugalske) in v trenutku, ko je napovedana naložba 130 milijonov dolarjev v letalsko bazo v Cluju sredi povečanih napetosti v črnomorski regiji.

Prva enota sistema patriot bo premeščena v Nacionalnem centru za usposabljanje zračne obrambe romunske vojske v pristanišču Konstanca oba Črnem morju, kjer bodo opravili tudi sprejem nove opreme in sprejemno testiranje.

Ocenjujejo, da bo do konca leta prva enota, opremljena s patrioti, uvedena v operativno uporabo.
V letu 2021 se bodo Romuni usposabljanje posadk patriotov nadaljevali s pomočjo Aameriške vojske, da bodo posadke lahko obvladale novo tehniko ter taktiko uporabe sistema.

Romunija je za nakup patriotov namenila 3,9 milijarde ameriških dolarjev, za kar bo prejela 28 lanserjev in več kot 180 raket za različne namene, nadomestne dele, opremo za vzdrževanje, paket za logistično podporo in storitve usposabljanja.

Po navedbah romunskega ministrstva za obrambo gre za sistem, ki je preizkušen v aktivni uporabi in v bojih, po njegovi uvedbi v operativno rabo pa bo vojska te države lahko ukrepala na vse vrste sovražnikovih ciljev v zračnem prostoru. Dostava vseh sedmih sistemov bo predvidoma sklenjena konec leta 2022.

S tem se nadaljuje postopek posodabljanja romunske vojske z zahodnimi oborožitvenimi sistemi, v sklopu katerega  ta država nabavila skupaj 14 prenovljenih in moderniziranih bojnih letal F-16 iz Portugalske (F-16A/B MLU). Do konca leta naj bi bili dobavljeni še dve letali, prihodnje leto pa še eno preostalo.

ZDA napovedujejo naložbo v vrednosti 130,5 milijona dolarjev za obnovo in širitev zmogljivosti letalske baze Campia Turzij, po kateri bo ta baza prerasla v največji Natov letalski center na Balkanskem polotoku.

“Krepitev zmogljivosti Romunije za zaščito meja nad morjem in kopnim vidita  Bukarešta in Nato kot eno od prednostnih nalog po ruski aneksiji Krima leta 2014, zlasti ker je Črno morje postalo prizorišče pogostih prestrezanj letal severnoatlantskega zavezništva in Rusije,  pa tudi večjih mornariških vaj,” še navaja portal Balkan Security Network.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

Povezani članki