Argentina predstavila nadgrajen srednji tank TAM 2IP

by Urednik

IZRAELSKA PODJETJA REŠITEV ZA OBNOVITEV ARGENTINSKIH TANKOV

V Argentini so na praznovanju dneva Argentinske vojske predstavili nadgrajen model srednjega tanka TAM (Tanque Argentino Mediano – argentinski srednji tank), ki so ga poimenovali TAM 2IP. Pri razvoju novega (nadgrajenega) tanka TAM 2IP pa so tokrat sodelovala izraelska podjetja in sicer Israel Military Industries Ltd in Elbit Systems Ltd.

Argentina se namreč v zadnjih letih ubada z veliko težavo pri nakupih orožja oz. tudi delov oborožitvenih sistemov. Nakupe ji namreč preprečuje Velika Britanija, s katero sta v sporu zaradi Falklandskih otokih (argentinsko: Malvinski otoki). Britanci v Argentino namreč ne dovoljujejo izvoza v oborožitvene sisteme vgrajenih britanskih sistemov (uporabljajo jih praktično vsa zahodna letala, oklepniki, ladje,…). Omenja se tudi možnost, da naj bi prav Izrael dobavil bojna letala Argentini.

Srednji tank TAM 2IP je nadgrajena različica tanka TAM, ki ima nov sistem za nadzor ognja  in nov izboljšan oklep, ki vključuje dodatno zaščito za kupolo na vseh straneh, kot tudi ob straneh in na sprednjem delu podvozja.

TAM ali Tanque Argentino Mediano (argentinski srednji tank) nekateri štejejo za lahki tank. V začetku 1970-ih so argentinska podjetja skupaj z nemškim Thyssen-Henschel razvila 30-tonski tank in pehotno bojno vozilo VCTP (Vehículo de Combate Transporte de Personal), ki sta imela po naročilu kar se da veliko skupnih sestavnih delov. Pri razvoju so se naslonili na nemško gosenično bojno pehotno vozilo marder 1, tank pa oborožili s topom kalibra 105-mm.

Proizvodnja tankov TAM in oklepnikov se je začela leta 1976 v Argentini. Od skupno 500 predvidenih bojnih vozil so zaradi proračunskega primanjkljaja sestavili le 256 tankov in 94 pehotnih vozil. Argentinska vojska ima v oborožitvi okoli 500 tankov TAM (kot edina uporabnica), ob tem pa še 118 avstrijskih lahkih tankov SK-105 kurassier.

Po nekaterih podatkih naj bi sedaj imeli v oborožitvi le še 13 oklepnikov VCTP in 256 tankov TAM, za katere vse načrtujejo nadgradnjo v standard TAM 2IP.

Pripravil: A. Knific, foto: Taringa, Military Forum

Povezani članki