Avstralija bo kupila najnovejšo različico tanka abrams

by Urednik

AVSTRALIJA POVEČUJE SVOJO FLOTO TANKOV M1A2 ABRAMS

Avstralska vlada se zanima za nakup 75 glavnih bojnih tankov M1A2 abrams v najnovejši konfiguraciji SEPv3, ob tem pa še 29 oklepnih vozil za odstranjevanje min M1150, 18 taktičnih lansirnih mostov M1074, 6 inženirskih izvlečnih vozil M88A2 hercules in 100 turbinskih motorjev AGT1500.

Skupna vrednost težkih oklepnih bojnih sistemov in pripadajoče opreme za potrebe Avstralske vojske je ocenjena na 1,685 milijarde dolarjev. Nedavno je tudi Ameriško zunanje ministrstvo potrdilo morebitno prodajo najnovejše različice tanka M1A2 abrams Avstraliji.

Novi glavni bojni tanki M1A2 abrams SEPv3 bodo dopolnili sedanjo avstralsko floto 59 tankov M1A1 SA brez sprememb v strukturi sil Kraljevskega avstralskega oklepnega korpusa.

Najnovejša različica ameriškega glavnega bojnega tanka abrams, znanega tudi kot M1A2C, ima izboljšano elektroniko za nadzor ognja, kar pomeni, da lahko top tanka abrams SEPv3 strelja hitreje in natančneje. Prav tako so posodobljeni in izboljšani motor, pogonski sklop in gosenice, ki omogočajo večje zmogljivosti in služijo za podporo povečanju teže šasije tanka.

M1A2 abrams SEPv3 meri 9,7 m v dolžino, 3,7 m v širino in 2,4 m v višino, v njem pa je štiričlanska posadka – voznik, poveljnik, nakladalec granat in upravljalec topa.

Pripravil: A. Knific, foto: DvidsHub

Povezani članki