Avstralija naročila 211 oklepnih vozil boxer 8×8

by Urednik

SKLENJENA POGODBA ZA PROIZVODNJO OKLEPNIKOV BOXER V AVSTRALIJI

Avstralija je oddala naročilo za 211 osemkolesnih oklepnih boxer, ki jih proizvaja nemško podjetje ARTEC –združba nemških podjetij Rheinmetall Mililtary Vehicles GmbH (RMMV) in Krauss-Maffei Wegmann GmbH ter nizozemskega  Rheinmetall MAN Military Vehicles Nederland B.V., v skupni vrednosti 2,1 milijarde evrov (3,3 milijarde ameriških dolarjev).

Pogodba je bila pred dnevi sklenjena v parlamentu v Canberri, podpisala pa sta jo avstralski premier Malcolm Turnbull in generalni direktor Rheinmetall Defense Australia Gary Stewart. Dobava oklepnih izvidniških bojnih vozil boxer 8×8, ki jih bodo sestavljali v Queenslandu v Avstraliji, bo potekala med leti 2019 in 2026. Premier Turnbull je sicer naznanil naročilo že marca letos.

Avstralska vojska bo z novimi oklepniki boxer 8×8 močno posodobila svoje oborožene sile. Z njimi bodo zamenjali starejše kanadsko-avstralske osemkolesnike ASLAV 8×8 (skupaj jih imajo 250). Po letu 2025 načrtujejo še zamenjavo okoli 430 ameriških goseničnih pehotnih oklepnikov M113 in tako  načrtujejo nakup 450 novih goseničnih oklepnikov, zmagovalec natečaja pa še ni znan (za naročilo se potegujejo nemški Rheinmetall z oklepnikom lynx/puma, BAE Systems s CV90, južnokorejski Hanwha s K21 in General Dynamics z goseničarjem ajax).

Avstralska vojska je naročila več različic oklepnika boxer 8×8, od tega kar 133 v izvirni različici, opremljeni z najnovejšim Rheinmetallovim turbinskim motorjem in oboroženi s 30-milimetrskim avtomatskim topom.

Pripravil: A. Knific, foto: Rheinmetall

 

Povezani članki