Avstrija naročila dodatnih 36 oklepnikov pandur 6×6

by Urednik

AVSTRIJSKA VOJSKA POSODABLJA IN POVEČUJE OKLEPNE ENOTE

Avstrijska vojska je pri proizvajalcu General Dynamics (evropski del) naročila 36 oklepnih vozil pehote pandur 6×6, ki jih bodo izdelali v Avstriji in prve dobavili že v letu 2018.

Pogodba med proizvajalcem in avstrijskim obrambnim ministrstvom za 36 oklepnikov pandur I 6×6 je bila sicer podpisana že konec decembra 2016, še vedno pa ni znana vrednost posla. Avstrijska vojska bo nove pandurje pridružila floti 71 vozil tega tipa, ki jih je kupila že leta 1991 in modernizirala v zadnjem desetletju.

Novi oklepniki pandur 6×6 za 17. pehotni bataljon Avstrijske vojske bodo opremljeni z boljšim paketom protiminske zaščite (od sedanjih, ki jih uporabljajo) in tudi daljinsko upravljano oborožitveno postajo z mitraljezom kalibra 12,7mm.

Avstrijska vojska je že leta 2011 začela posodobitev 71 pandurjev 6×6, ki so jih nadgradili s pomočjo izraelskega podjetja Elbit Systems, vredno okoli 23 milijonov evrov. Nanje so namestili novo daljinsko vodena oborožitvena postaja omogoča strelcu upravljanje orožja iz vozila in zmanjšuje izpostavljenost. Oborožitveno postajo sestavlja iz sofisticiran stolp s sodobnim elektro-optičnim sistemom, ki omogoča upravljanje iz notranjosti vozila z visoko stopnjo natančnosti. Poleg mitraljeza kalibra 12,7mm ima nova oborožitvena postaja oklepnika pandur še laserski daljinomer in metalce (dimnih) granat, kot tudi dnevne in nočne kamere.

Oklepno pehotno vozilo pandur 6×6 je v 1980-ih razvilo zasebno avstrijsko podjetje Steyr-Daimler-Puch, prva dva prototipa pa so predstavili konec leta 1985. Leta 1994 je Avstrijska vojska oddala naročilo za 71 oklepnikov pandur, Belgija je po licenci izdelala 60 oklepnikov, oklepnike pandur 6×6 za Kuvajt (70) in ZDA (50) je izdelalo ameriško podjetje AV Technology International (del General Dynamicsa, sedaj lastnika Steyr-Daimler-Puch), slovensko podjetje Sistemska Tehnika pa je za potrebe Slovenske vojske izdelalo 85 lahkih kolesnih oklepnih vozil (LKOV) valuk.

Pripravil: A. Knific, foto: Bundesheer

Povezani članki