BAE System predstavil lahki tank MPF s sistemom aktivne zaščite

by Urednik

NOVI AMERIŠKI LAHKI TANK MPF (MOBILE PROTECTED FIREPOWER)

Vodilna britanska obrambna družba BAE Systems je prikazala tehnološkega demonstratorja lahkega tanka, ali kot ga imenujejo v ZDA MPF  (Mobile Protected Firepower), opremljenega s sistemom aktivne zaščite – APS na globalnem simpoziju Združenju ameriške kopenske vojske (AUSA) v Huntsvillu.

MPF je novo gosenično bojno oklepno vozilo, ki ga želi Kopenska vojska ZDA (US Army) v oborožitvi pehotnega brigadnega bojnega moštva (IBCT). Zahteva Ameriške vojske je bila oklepna bojna platforma za močno ognjeno podporo v kombinaciji z veliko mobilnostjo – hitrem premikanju – v različnih (zahtevnih) terenskih pogojih, ob tem pa še opremljena z dobro oklepno zaščito, vendar pa tudi zračno prevozljiva (v transportnih letalih, kot so na primer C-17 in A-400M ipd.) Na simpoziju AUSA je BAE Systems predstavil britanski predlog za novi ameriški lahki tank, opremljen s sistemom aktivne zaščite iron fist. Gre za avtomatiziran sistem, ki uporablja detekcijski radar za odkrivanje in sledenje groženj (nasprotnikovih protioklepnih raket, granat ipd.), potem grožnje uniči. Iron fist (železna pest) je razvil izraelski IMI Systems.

BAR Systems je bil že pred časom izbran za enega od razvojnikov projekta lahkega tanka MPF za ameriško kopensko vojsko (poleg ameriškega General Dynamics Land System z vozilom griffon III) in je na razpisu za razvoj novega oklepnika US Army dobil 365 milijonov dolarjev. Britanska družba se z razvojem tovrstnega oklepnika ukvarja že dolgo časa, vanj pa so vkomponirali vse svoje sodobne tehnološke dosežke na področju konstruiranja oklepnih bojnih vozil ter opreme in oborožitve zanje. Gre za preizkušeno konstrukcijo, ki so jo nadgradili z zadnjimi tehnološkimi rešitvami in uporabili številne inovacije, tako da so dobili trdoživ, učinkovit, mobilen in zračno prevozljiv oklepnik z veliko ognjeno močjo. Več o tem lahko preberete tudi v aprilski številki Revije OBRAMBA (izzid 4.4.) v članku Novi ameriški lahki tank – MPF.

Pripravil: B. Knific, foto: BAE System

Povezani članki