Belgijci bodo proizvajali kupole za oklepnike v Savdski Arabiji

by Urednik

Zaradi (političnih) težav s Kanado se je Savdska Arabija odločila v projekt lastne izgradnje oklepnih vozil povabiti belgijsko družbo CMI, ki razvija in proizvaja široko paleto kupol ter topov za gosenične in kolesne oklepnike.

Belgijska družba CMI (Cockerill Mechanical Industries) iz Liègeua je nedavno s Savdsko Arabijo podpisala sporazum o ustanovitvi skupnega podjetja, specializiranega za tanke in kolesna oklepna vozila, ki jih bodo skupaj razvijali v tej bližnjevzhodni državi. CMI ima 49% delež v novem podjetju, Savdsko vojaško industrijsko podjetje (SAMI) pa 51%. Savdske oblasti so sicer za razvoj obrambne industrije v njihovi državi izbrale še nekaj mednarodnih partnerjev, kot sta tudi Boeing in Lockheed Martin.

Čeprav v belgijskem podjetju CMI zanikajo, da bi razvoj in proizvodnja kupol v Savdski Arabiji lahko nadomestila njihovo pogodbo s kanadskim GDLS (General Dynamics Land Systems, ki je hčerinsko podjetje ameriškega General Dynamics), bi se lahko zgodilo prav to. Savdska Arabija je namreč s Kanado v letu 2014 podpisala pogodbo za dobavo več kot 900 kolesnih oklepnikov LAV III (LAV 6.0), skupna vrednost posla pa je več kot 15 milijard dolarjev. Od tega tudi več kot 100 oboroženih s CMI-jevo kupolo s topom 105 mm (sistem Cockerill CT-CV 105HP). Vendar pa v Kanadi že dobro leto opozicija in zagovorniki človekovih pravic pritiskajo vlado, da prekine pogodbo (zaradi savdskega kršenja človekovih pravic).

Pripravil:A. Knific, foto: YouTube

Povezani članki