Bo Grčija omogočila Rusiji uporabo svojih vojaških baz?

by Urednik

GRČIJA IN RUSIJA V ZELO DOBRIH ODNOSIH

Grčija in Rusija se dogovarjata o zagotavljanju rezervnih delov za grške raketne sisteme zračne obrambe, omenja pa se tudi možnost, da bi Grčija dala svoje vojaške baze v najem Ruski vojski.

Ob obisku grškega obrambnega ministra Panosa Kammenosa v Moskvi, je grški obrambni analitik Ilias Iliopoulos za rusko spletno stran RIA Novosti dejal, da je Grčiji v interesu tesnejše vojaško-tehnično sodelovanje z Rusijo, ki bi lahko celo začela uporabljati vojaške baze Grške vojske. Ob tem je dodal, da je imel tudi obisk grškega premiera Alexis Tsipras v Moskvi prejšnji teden “velik politični in simbolni pomen.”

Grški obrambni minister Panos Kammenos je prišel v sredo 15. aprila 2015 v Moskvo na dvodnevni obisk, med katerim se bo srečal tudi z rusko obrambo ministrom Sergejem Shoigujem. Ministra naj bi se na srečanju med drugim tudi pogovarjala o zagotavljanju  rezervnih delov za ruske oborožitvene sisteme v Grški vojski, ki uporablja zračno-obrambni raketni sistem S-300 PMU1 (Grška vojska ima od leta 1999 dve bateriji – 8 ali 12 lanserjev in 39 raket), prenosne protitankovske raketne sisteme 9M133 kornet (skupaj 196) in 9M111 fagot (262), RPG-18 (19.000), kakor tudi amfibijska plovila z zračno blazino (LCAC) razreda zubr. Že v decembru 2014 je grško obrambno ministrstvo podpisalo pogodbo z Rusijo za nakup rezervnih delov za mobilne protiletalske obrambne sisteme 9K330 tor-M1 in 9K33 osa.

Po poročanju Reutersa, naj bi se Rusija in Grčija dogovarjali tudi o dobavi izstrelkov za grške raketne sisteme zračne obrambe S-300. Grški obrambni minister Kammenos je dejal, da se zanimajo za nakup dodatnih raket, potem ko jih je Grška vojska nekaj izstrelila (prvič) med vojaško vajo na otoku Kreta v decembru leta 2013.

Iliopoulos, predavatelj na grški Narodni univerzi za obrambo, pozdravlja obisk Kammenosa v Moskvi in pravi, da bi v času naraščajočih napetosti med Rusijo in Zahodom “stiki, obiski in komunikacija med članicami Evropske unije in Nata z Rusijo pripomogli k zmanjšanju napetosti”.

Ob tem sklepa, da je Grčija pripravljena storiti vse, kar je v njeni moči, da se približa Rusiji pri vprašanjih obrambe, obrambne politike, tehnologije, sodelovanja in obrambne diplomacije. Grčija je namreč edina država v zvezi NATO, ki ima v svojem arzenalu več naprednih ruskih obrambnih sistemov, grška zračna obramba temelji prav na ruskih sistemih.

Grčija testirala raketni sistem S-300 na Kreti
Grčija testirala raketni sistem S-300 na Kreti

Poleg tega je Grčija zadnjih nekaj let v krču gospodarske krize in si ne želi pretrgati pomembnih gospodarskih, političnih in vojaških povezav z Rusijo.

Kar zadeva morebitno ruske uporabo grških vojaških baz, je Iliopoulos optimističen: “In zakaj ne? 25 let je minilo od padca komunizma. Moramo razpravljati resno, racionalno in realno o tem, da Grčija zagotavi Rusiji priložnost za uporabo kopenskih, pomorskih in zračnih baz Grške vojske v Egejskem morju in na otočju Dodecanese, kot tudi v Jonskem morju in na Krf, sedmih otokih, ki jih je osvobodil admiral Fyodor Ushakov (med drugo svetovno vojno, op.a.).”

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

SORODNE NOVICE:

Grčija: “Rusko orožje je bolj učinkovito in zanesljivo v času vojaške krize”

Rusko orožje je bolj zanesljivo in učinkovito v času vojaške krize, saj ga ni mogoče onemogočiti s pomočjo satelitov s strani proizvajalcev oborožitvenih sistemov…

Grčija prvič testirala raketni sistem S-300

Grška vojska je prvič testirala svoje raketne sisteme S-300, ki so jih kupili pred 14-imi leti. Grčija je tudi edina članica zveze Nato, ki ima v oborožitvi S-300.

Povezani članki