Bo Irak kupil ruske sisteme S-400?

by Urednik

ZDA GROZIJO ZAVEZNIKOM S SANKCIJAMI, ČE KUPIJO S-400

Iraška vlada še ni sprejela odločitve o nakupu ruskih sistemov zračne obrambe S-400, je sporočil iraški veleposlanik v Rusiji Haidar Hadi.

“Kar se tiče S-400, pogodbe še ni,” je na novinarski konferenci v mednarodni informacijski agenciji Rossiya Segodnya na vprašanje, na kateri stopnji so pogovori v zvezi s pošiljkami S-400 odgovoril iraški veleposlanik Haidar Hadi.

“Ni podatkov, da obstajajo pogovori ali da so pogovori v določeni fazi … Če se bo vlada odločila za nakup teh sistemov, bo to suverena odločitev Iraka in bo odvisna od njenih potreb,” je dodal Hadi.

Na vprašanje o možnih ovirah Washingtona za nakup ruskega sistema S-400, je iraški veleposlanik dejal, da obstajajo “ustrezni diplomatski kanali” za reševanje te vrste težav z Američani.

Že v februarju je iraški zunanji minister Ibrahim Jaafari medijem zaupal, da se Irak pogaja o nakupu ruskih raketnih sistemov S-400, vendar tudi dodal, da bi lahko ameriške sankcije ovirale ta posel. Medtem je predstavnica ameriškega zunanjega ministrstva Heather Nauert objavila, da so ZDA obvestile vlade po vsem svetu – vključno z Irakom – o možnih posledicah v skladu z Zakonom o nasprotovanju ameriških nasprotnikov s sankcijami (CAATSA).

Na drugi strani so načrti Ankare za nakup ruskega sistema zračne obrambe S-400 že sprožili konflikt med Turčijo in ZDA. Ameriški uradniki so večkrat opozorili turško vlado in zagrozili, da bodo blokirali prodajo radarsko prikritih letal F-35 Turčiji. Pentagon sporoča, da so ruski raketni sistemi zračne obrambe S-400 nezdružljivi z opremo zveze NATO in da ogrožajo lovce F-35.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

Povezani članki