Bo Rusija oborožila Srbijo navkljub protestom liberalcev?

by Urednik

SRBSKI PROEVROPSKI POLITIKI PROTI NAKUPU RUSKIH RAKETNIH SISTEMOV S-300

Po januarskem obisku podpredsednika ruske vlade Dimitrija Rogozina v Srbiji so pogajanja o dobavi ruskega orožja Srbiji prešli skorajda na praktično izvedbo, navaja ruski spletni portal Vzgljad.

Kmalu bo definiran sporazum, na osnovi katerega bo Rusija posodobila oborožitev Vojske srbije, še navaja Vzgljad. Čeprav je potreba po oboroževanju povezana z varnostjo države, pa liberalni krogi v Srbiji ostro protestirajo proti temu, po mnenju analitikov rusko-srbskih odnosov pa naj bi bil razlog v dejstvu, da Zahod krepi propagandni pritisk na Balkanu, medtem ko naj bi Moskva prepustila, da stvari tečejo po lastnem toku.

Tehnične podrobnosti o dobavah ruskega orožja Srbiji sicer še niso definirane, vendar pa naj bi bila načelna odločitev sprejeta. Že pred časom smo poročali, da se Srbija zanima za nakup ruskih sistemov zračne obrambe srednjega dosega (buk in top) ter kratkega dosega (pancir-S1), omenjalo pa se je tudi morebitno dobavo protiraketnega sistema S-300. Vojske Srbije si želi svojo oborožitev okrepiti še z najsodobnejšimi izvedenkami lovcev MiG-29SMT.

V Srbiji je javno mnenje glede vprašanja o možnosti oboroževanja s sodobno  rusko vojaško tehniko razdeljeno, še posebej negativno mnenje med politiki proevroske usmeritve je izzvala možnost dobave protiletalskega in protiraketnega sistema zračne obrambe S-300.

Srbski politični analitiki in novinarji še posebej izpostavljajo finančni vidik tega vprašanja, pri tem pa pozabljajo na argumente varnosti Srbije, navaja ruski Vzgljad.

Pripravil: B. Knific, foto: Dimitrije Ostojić, Military Forum

SORODNE NOVICE:

Rusko in ameriško orožje na Balkanu

Že nekaj dni polni polemika o hrvaških in srbskih nabavah orožja strani vseh medijev teh dveh držav, ki se je še bolj razvnela po obisku namestnika ruskega premierja Dimitrija Rogozina v v Boegradu.

Dmitrij Rogozin na treningu srbskih specialcev v Beogradu

Podpredsednik ruske vlade Dmitrij Rogozin je 10. januarja 2016 prispel v Beograd, ob tem pa obiskal Specialno brigado Srbske vojske v Pančevu in Vojaški muzej na beograjskem Kalemegdanu.

»Zgodbe o srbskih nabavah ruskega orožja…, ostajajo samo zgodbe!«

“Srbija nikakor ne izvaja samostojne politike, dovolj je, da Bruselj samo grdo pogleda in vsa njena pogajanja se zaključijo,” meni urednik vojaškega časopisa Vojaško-industrijski kurir Mihail Hodarionok.

Ruski helikopterji načrtujejo širitev vzdrževalne mreže v Srbijo

Ruski letalski proizvajalec Ruski helikopterji, hčerinska družba Rosteca, je pripravljena zagotoviti kakovostno servisiranje helikopterjev Mil Mi-8/17, ki jih uporabljajo Srbske letalske sile.

Povezani članki