Bo Saudska Arabija postala prvi tuji kupec ruskih raket iskander?

by Urednik

BO RUSIJA RES PRODALA OROŽJE SAUDSKI ARABIJI?

Saudova Arabija lahko postane prvi tuji kupec ruskih raketnih sistemov 9K720 iskander (Nato: SS-26 stone) v izvozni različici E (domet 300 km), je poročal ruski časopis Kommersant v luči sestanka med ruskimi in Savdske zunanjih ministrov v Moskvi, sklicujoč se na anonimne vire iz ruske obrambne industrije.

Savdski zunanji minister Adel al-Jubeir je na novinarski konferenci v torek 12. avgusta 2015 nato tudi uradno potrdili interes svoje države za nakup ruskih raket, fregat in ostalih oborožitvenih sistemov (oklep, orožje, strelivo,…). “Med vojaškimi delegacijami in strokovnjaki iz obeh držav potekajo Intenzivni pogovori o široki paleti različnih vrst ruskega orožja, vključno z raketnimi sistemi iskander,” je dejal  al-Jubeir.

Vendar pa kot pravi Ruslan Pukhov, direktor moskovskega Centra za analize strategij in tehnologij, je zelo malo verjetno, da bo Rusija prodala Savdski Arabiji sisteme iskander. “Iskander je zelo smrtonosen sistem in ne moremo vedeti, kako bi ga Saudova Arabija uporabila… (proti komu, op. a.) Poleg tega so tesni zavezniki ZDA, zato obstaja tveganje, da če jim bomo dobavili iskanderje, bodo ZDA prišle do vpogleda v sistem in nato razvile protiukrepe zanj, saj je zasnovan tako, da ogroža ameriške zaveznike v Evropi, kot je npr. Poljska,” je dejal Pukhov.

Savdska Arabija, ki je v zadnjih letih – od začetka arabske pomladi še posebno – močno povečala obrambni proračun, se že nekaj let vztrajno zanima za nakup ruskih oborožitvenih sistemov. Z masovnimi naročili ruskega orožja naj bi skušali diplomatsko vplivati na Moskvo, da bi zmanjšala podporo nekaterim nasprotnim režimom na Bližnjem vzhodu (Iran in Sirija).

Leta 2008 so želeli kupiti 150 tankov T-90, več kot 100 helikopterjev in oklepnih vozil, za kar bi Savdijci porabili več kot 4 milijarde USD. Vendar pa naj bi v zameno od Rusije želeli, da okrni sodelovanje tako z Iranom, kot tudi Sirijo. Leta 2013 naj bi Savdska Arabija ponudila Rusiji pogodbo in zagotovila 15 milijard USD za nakup ruskega orožja ter zagotovilo, da se ne bodo vmešavali v ruske energetske posle, če bi se Moskva distancirala od sirskega predsednika Basharja al Assada.

Mobilni raketni sistem iskander – M je opremljen z dvema enostopenjskima vodenima izstrelkoma 9M723K1 na trdno gorivo. Z dometom 500 kilometrov sistem iskander-M tako ne spada v kategorijo jedrskih raket srednjega dosega, ki jih prepoveduje pogodba med Rusijo in ZDA (Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty 1987).

Raketni sistem iskander-E je izvozna različica, posebej izdelana za izpolnjevanje omejitev MTCR (Missile Technology Control Regime) in ima zato doseg 280 km.

Pripravil: A. Knific, foto: Russia Defence Forum

Povezani članki