Bodo ameriške rakete javelin v Ukrajinski vojski spremenile položaj?

by Urednik

UKRAJINA BO KUPILA AMERIŠKE PROTIOKLEPNE RAKETE JAVELIN

Ameriški State Department je konec leta 2017 sporočil, da so izdali izvozno dovoljenje za obojno orožje v Ukrajino, ki ji bodo dobavili 210 protioklepnih raket FGM-148 javelin in 35 lanserjev (CLU) v vrednosti 47 milijonov dolarjev. Seveda so to odločitev v Kijevu pozdravili, na drugi strani pa je v Moskvi povzročila jezo.

Ukrajina je rakete FGM-148 javelin zahtevala že v letu 2014, da bi bila z njimi kos ruskim tankom, ki naj bi intervenirali v vzhodni Ukrajini in prisilili ukrajinsko vojsko k umiku. Vendar je Washington takrat odobril Ukrajini 750 milijonov dolarjev pomoči v različnih oblikah, na primer urjenju in usposabljanju, ni pa denarja namenil za ubojno orožje. Rakete javelin so ostale na  neizpolnjenih ukrajinskih želja. Po mnenju Američanov bi pošiljka raket FGM-148 javelin takrat, čeprav gre za relativno majhno količino, povzročila stopnjevanje konflikta in vanj potegnila še oklepne enote, ki so bile takrat bolj ali manj statične.

Infrardeča vodena protioklepna raketa FGM-148 javelin (ATGM) lahko napade cilje – oklepnike – tudi z zgornje strani, kjer so običajno najšibkejše zaščiteni (imajo najšibkejši oklep). Izstrelki javelin so opremljeni s tandemsko bojno glavo za premagovanje ruskih reaktivnih eksplozivnih oklepov (ERA), poleg tega pa je javelin orožje vrste ‘’izstreli-pozabi’’ in se strelec takoj po izstrelitvi skrije za zaklon. Javelin se sicer lahko uporablja tudi proti “mehkejšim” ciljem (slabše oklepljenim, vendar je uporaba v napadih na takšne cilje omejena zaradi relativno visoke cene rakete javelin – kar 78.000 dolarjev.

Zakaj Ukrajinska vojska kupuje rakete javelin?

Poleti 2014 so bile ukrajinske sile blizu, da bi zatrle ruske separatist v vzhodni Ukrajini, potem pa so ruske mehanizirane enote  prešle mejo. Med avgustom 2014 in februarjem 2015 so te sile potisnile ukrajinske, vključno z nekaterimi ključnimi mesti: Ilovaisk, Lugansk, Donjeck in Debaltseve. ‘’Prostovljci’’ so s tanki T-72B3 in morda tudi T-90 zlahka prevladali nad ukrajinskimi tanki T-64.

Prihajala so tudi poročila, da so bila ukrajinska protioklepna orožja proti nasprotnikovim tankom neučinkovita, resda pa je bilo 70 odstotkov ukrajinskih raket zastarelih, poleg tega pa so bili tanki nasprotnika opremljeni z reaktivnim oklepom. Prav to je bil tudi temelj, na podlagi  katerega so nekateri člani ameriškega kongresa zahtevali dobavo protioklepnih raket javelin Ukrajini. Javelini naj bi namreč bili precej učinkovitejši od obstoječih ukrajinskih protioklepnih raket.(Američani dobavo protioklepnih raketa v vrednosti 55 milijonov dolarjev odobrili tudi Estoniji, o čemer smo pred nedavnim že poročali).

Vendar so celo ukrajinski vojaški analitiki precej skeptični, kajti ruski tanki so opremljeni z učinkovitimi protisistemi, ki naj bi bili kos tudi raketam javelin, opremljenim s tandemsko bojno konico (prvo, ki “prebije” reaktivni eksplozivni oklep – pritrjen na tanke, in drugo, ki potem prebije oklep samega tanka). Zastavlja se torej vprašanje, kakšen naj bi bil vpliv raket javelin? Po mnenju enega od vodilnih ukrajinskih vojaških analitikov, bodo Ukrajinci z raketami javelin (210 raket in 35 lanserjev) verjetno opremili enote na ključnih obrambnih točkah, torej daleč za frontno črto. Tako naj bi Ukrajinci morda uporabili nekaj izstrelkov FGM-148 javelin v napadih na tanke, da bi tako opozorili nasprotnike na učinkovitost tega protioklepnega orožja. Torej bi bilo vse skupaj bolj asimetrične narave.

Podobnega mnenja so tudi ameriški analitiki, saj naj bi ‘’nekaj kosov’’ protioklepnega orožja ne bo zadostovalo za uveljavitev vojaške premoči, javelini pa so povrhu vsega še zelo dragi in bi bilo morda boje opremiti se z veliko številčnejšimi domačimi (ukrajinskimi) novimi protioklepnimi raketnimi sistemi. Po drugi strani bi z izstrelki FGM-148 javelin lahko povzročili smrt ruskih tankistov, na kar bi Moskva zagotovo odgovorila.  Podobno maščevanje se je zgodilo v začetku leta 2017 v Afganistanu, ko so tako v ameriških vojaških krogih kot State Departmentu trdili, da imajo podatke o tem, kako so ruski agenti oskrbovali talibane s osebnim orožjem, kar bi bil teoretično lahko samo korak do težjega orožja…

Analitiki ameriškega Wilson Centra so tudi (korektno) opozorili, da so ostrostrelci in artilerija povzročili precej več smrti v vzhodni Ukrajini kot pa tanki, še posebej ko so po Minskem sporazumu umaknili zanke daleč v ozadje prednje bojne linije. Prav taisti inštitut je tudi navedel, da naj bi bilo število separatističnih tankov v navajanih podatkih in analizah pretirano, s čemer pa se vojaški analitiki v ZDA večinoma ne strinjajo.

Res je tudi, da imajo manjše količine naprednega orožja redko velik vpliv. Morda so izjema pretihotapljene ameriške prenosne protiletalske rakete stinger, ki so se znašle v rokah Afganistancev med vojno z ruskimi intervencijskimi salami v osemdesetih letih, v kateri so z njimi sestrelili številne ruske (sovjetske) helikopterje in reaktivce. Podobno se je zgodilo z ruskimi protioklepnimi raketami AT-14 kornet, ki so se znašle v rokah pripadnikov Hezbolaha (dobavljene so bile prek Sirije), s katerimi so v letu 2006 uničili in/ali poškodovali več kot dvajset težko oklepljenih izraelskih tankov merkava.

Izstrelki FGM-148 javelin so prav lahko sredstvo odvračanja za obnovljene ruske tankovske akcije, vendar samo v primeru, da so ta orožja osredotočena tam, kjer takšni spopadi izbruhnejo. Se pa zdi obnovitev takšnih napadov precej malo verjetna, saj je frontna črta praktično dve leti statična, omejeni doseženi rezultati pa bi imeli za Rusijo zaskrbljujoče gospodarske posledice.

Bodo morda rakete javelin opogumile Ukrajince v napadalne akcije večjega obsega, kot jezno opozarja Moskva? Slednje zaradi omejene količine teh protioklepnih raketnih sistemov malo mogoče, prav tako kot tudi zaradi sedanje  dezorganiziranosti ukrajinske države in pa skoraj zanesljive ruske protieskalacije v primeru poraza proruskih separatistov v vzhodni Ukrajini.

Tako imajo relativno majhni in dragi izstrelki FGM-148 javelin bolj kot ne le (simbolični) političen predznak, ki pa resda povečuje trenja med ZDA in Rusijo, v marsičem pa lahko vodi Ukrajino v še večjo izoliranost. Skratka, posledica uporabe tega orožja v vojni v vzhodni Ukrajini bi bila nepredvidljiva, bi pa prekinila dnevno rutino ostrostrelskega in artilerijskega ognja med položaji obeh strani, ki se ni dosti spremenilo od leta 2015.

 Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

 

Povezani članki