Bolgari bodo izbirali med osemkolesnikoma AMV XP in piranha V

by Urednik

SOVJETSKE IN RUSKE OKLEPNIKE BODO ZAMENJALI EVROPSKI OSEKOLESNIKI

Bolgarija je sredi izbire novega kolesnega oklepnega vozila, za program bodo namenili okoli 840 milijonov dolarjev,  v drugi krog pa sta se uvrstila osemkolesnika GDELS piranha V in Patria AMVXP (najsodobnejša različica oklepnika AMV, kakršnega uporablja tudi Slovenska vojska).

Na bolgarski razpis za nova večnamenska oklepna vozila so se prijavili nemški Rheinmetall- Krauss-Maffei Wegmann z oklepnikom boxer 8×8, francoski Nexter z VBCI, finska Patria z AMV XP in General Dynamics European Land Systems z vozilom piranha V.

Po tem, ko je pred dnevi v javnost pricurljala novica, da se je v naslednji krog uvrstila evropska podružnica ameriškega General Dynamicsa z osekolesnikom piranha V, so veselo novico o nadaljnjih bolgarskih preizkušanjih oklepnika AMV XP naznanili tudi na Finskem in ob tem sporočili, da so se pripravljeni pogajati tudi o možnosti prenosa tehnologij – licenčne proizvodnje v Bolgariji.

Končna odločitev o izboru bo sprejeta po terenskih preizkusih in pogajanjih. Nova kolesna oklepna vozila bodo dobavljena trem bataljonom bolgarskih kopenskih sil.

Trenutno je Bolgarska vojska opremljena s kolesnimi oklepnimi vozili sovjetske izdelave, vključno z oklepnim vozilom BTR-60PB 8×8 (skupaj okoli 780) in oklepnim vozilom BRDM-2 4×4 (skupaj okoli 75). Bolgarija je razvila tudi posodobljeno različico sovjetskega oklepnika BTR-60PB, imenovano BTR-60PB-MD1 (okoli 30), ki so jo opremili z novim motorjem, novo zasnovo trupa s stranskimi vrati in dodatno zaščito.

Pripravil: A. Knific, foto: Patria, GDELS

 

Povezani članki