Bosanski Srbi razkazujejo posebno policijsko enoto, ki povečuje napetosti

by Urednik

STOPNJEVANJE NAPETOSTI V BOSNI IN HERCEGOVINI

 

Bosanski Srbi so v torek predstavili novo specialno policijsko enoto, kar bi lahko spodbudilo nove napetosti v balkanski državi, ki je v devetdesetih letih doživela uničujočo vojno in ostala etnično razdeljena.

“Žandarmerija”, nova posebna policijska enota, se je predstavila med slovesnostjo v Banjaluki, BiH, v torek, 24. septembra 2019. Politiki bosanskih Srbov pravijo, da je enota del sistemskih policijskih preusmeritev in posodobitev, vendar so državljani BiH opozorili, da lahko sproži strah med drugimi etničnimi skupinami po medetničnih spopadih med 1992 in 1995, v katerih je umrlo 100.000 ljudi. (AP Foto / Radivoje Pavičić)

Enoto žandarmerije so predstavili najvišjim voditeljem bosanskih Srbov v Banjaluki, glavnem mestu v delu države – Republiki Srbski, ki jo vodijo bosanski Srbi.

Politiki bosanskih Srbov trdijo, da sodi enota v sklop prestrukturiranja in modernizacije policije, vendar pa so Bošnjaki  opozorili, da bi lahko vzbujala strah med drugimi etničnimi skupinami ob spominih na medetnično vojno 1992–95, v kateri je umrlo 100.000 ljudi.

Povojna Bosna je sestavljena iz srbskega dela – Republike Srbske ter dela, ki ga sestavljajo pretežno Bošnjaki – večinoma muslimani, ter Hrvati. Obe entiteti združujejo bosanske institucije, vključno z državnimi varnostnimi agencijami.

Vodilni politik bosanskih Srbov Milorad Dodik, ki je srbski član večetničnega predsedstva Bosne, je dejal, da je nova policijska enota zasnovana kot podobne enote na zahodu.

“Organiziramo se na nov način,” je dejal Dodik. “Republika Srbska s tem pošilja sporočilo, da želimo stabilnost in mir, kot prednostno nalogo, hkrati pa smo pripravljeni, da se spopademo z vsemi izzivi, ki bi se lahko pojavili s katere koli strani, izzivi, ki vključujejo kakršno koli grožnjo ustavnemu redu Republike Srbske ali ogrožajo varnost vsakega državljana. ”

Srbi, ki so leta 1995 vzeli v roke orožje za izločitev države v Bosni po odcepitvi države od nekdanje Jugoslavije, vztrajajo pri kar največji neodvisnosti od centralne vlade. Dodik je tudi že večkrat pozval Srbe, naj se ločijo od preostale Bosne.

V Sarajevu je notranji minister druge bosanske entitete, Federacije BiH Aljoša Čampara opozoril, da paradiranje srbske enote povzroča nelagodje med Bošnjaki in Hrvati, ki živijo v srbski entiteti.

“Mislim, da ta prikaz sam po sebi ni pomemben …, vendar lahko spet prispeva k pregrevanju ozračja, destabilizaciji medčloveških odnosov, ustvarjanje strahu,” je dejal in dodal, da “ni tisto, kar državljani Bosne  potrebujejo.”

Pripravil: B. Knific

 

Povezani članki