Brazilija brez protiletalskih sistemov pancir-S1 v času SP 2014

by Urednik

RUSIJA IN BRAZILIJA BREZ DOKONČNEGA DOGOVORA ZA RAKETNE SISTEME

Rusija in Brazilija nista uspeli podpisati pogodbe za dobavo raketnih sistemov zračne obrambe pancir-S1 (Nato: SA-22 greyhound) pred začetkom svetovnega prvenstva v nogometu (FIFA World Cup 2014), čeprav sta obe državi zainteresirani za podpis sporazuma, je sporočil vodja ruske zvezne službe za vojaško-tehnično sodelovanje Aleksander Fomin.

“Žal se nismo uspeli dogovoriti (za raketne sisteme pancir-S1) v času do začetka nogometnega prvenstva, vendar nadaljujemo pogajanja z našimi partnerji, projekt je v aktivni fazi,” je dejal Fomin, ki upa, da se bodo dogovorili do konca letošnjega leta.. “Upamo, da bomo letos dokončati ta projekt.”

Brazilija je že pred meseci pokazala interes za nakup ruskih raketnih sistemov pancir-S1 zemlja-zrak, kot razlog za nakup pa navedla zagotavljanje varnostni na mednarodnih športnih in kulturnih dogodkih, vključno s svetovnim prvenstvom v nogometu, ki se začne v četrtek 12. junija in traja do 13. junija 2014. Brazilija je še jeseni 2013 želela kupiti sisteme zračne obrambe pancir-S1S in prenosne sisteme zračne obrambe igla-S v skupni vrednosti približno milijardo dolarjev.

raketni-sistem-pancir-S1

Pancir-S1 (SA-22 greyhound) je mobilni raketni in topovski sistem zračne obrambe kratkega dosega (do 20 km in na višini do 15 km), ki je nameščen na vojaškem tovornjaku. Sestavljajo ga radar, sistem za nadzor ognja, elektro-optični senzor, dva 30-milimetrska topova in do 12 radijsko vodenih raket 57E6, ki razvijejo hitrost do 1300 m/s. Sistem lahko zasleduje in strelja na štiri cilje hkrati.

Pancir-S1 je namenjen zračni obrambi, še posebno za sestrelitev nizko letečih in hitro premikajočih tarč. Ruska protiletalska obramba ima v svoji sestavi vsaj 50 sistemov pancir-S1.

Pripravil: A. Knific, foto: Military photos

Testiranje raketnega sistema zračne obrambe pancir-S1 na Kamčatki

Testiranje raketnega sistema zračne obrambe pancir-S1 na Kamčatki

Brazilci kupujejo ruske protizračne sisteme pancir-S1 in igla

11. februar 2013

Brazilsko obrambno ministrstvo je pokazalo,kot poroča ruska agencija lenta.ru, zanimanje za ruska sistema zračne obrambe pancir-S1 in SA-16 igla (slika spodaj). Pogovore o nakupu teh dveh oborožitvenih sistemov so preložili za konec februarja, ko bo Brazilijo obiskal predsednik Rusije Dimitrij Medvedjev, skupna vsota posla pa naj bi po napovedih dosegla milijardo dolarjev.

Eden vodilnih menedžerjev ruske državne korporacije Ruske tehnologije je tudi potrdil, da so pogajanja z Brazilci o nakupu sistemov zračne obrambe v teku, dogovor pa naj bi dosegli v letu 2013. Ta dogovor bi hkrati utrl pot drugim pogodbam z Brazilijo, v načrtu pa imajo tudi ustanavljanje mešanih rusko-brazilskih družb.

Že pred časom so poročali, da naj bi Brazilija in Rusija začeli skupaj razvijati sistem zračne obrambe za Brazilijo. Podrobnosti o tem programu niso znane, je pa Rusija že ponudila Brazilcem nekaj tipov zračno-obrambnih sistemov, vključno s projektom »tor«.

tor-2m

Državi sta partnerici od leta 2008, ko sta podpisali medvladni sporazum. Po navedbah korporacije Ruske tehnologije so v obdobju 2008 do 2012 Braziliji dobavili za 306,7 milijonov USD vojaške opreme in oborožitve, temu pa je potrebno dodati še posebno pogodbo o dobavi 12 bojnih helikopterjev Mi-35M iz leta 2009.

Po navedbah Stockholmskega mednarodnega instituta za mirovne raziskave SIPRI je Rusija Brazilcem v obdobju 2008-2011 dobavila 150 protioklepnih raket AT-6 šturm, 250 prenosnih protiletalskih raketnih sistemov igla-S (SA-24 grinch) in 9 bojnih helikopterjev Mi-35M. Prav tako pa so Rusi lani decembra podpisali z Brazilci (Odebrecht Defensa e Technologia) memorandum o proučitvi možnosti za proizvodnjo transportnih helikopterjev Mi-171 v Braziliji.

Pripravil: Boris Knific, foto: Military Photos

Povezani članki