Brazilija si želi ruskih sistemov protizračne obrambe pancir-S

by Urednik

BO DOGOVOR ZA NAKUP SISTEMOV PANCIR LE SKLENJEN?

Po informacijah, ki jih je 1. novembra 2021 objavila ruska tiskovna agencija TASS, se Rusija in Brazilija še naprej pogovarjata o nakupu raketno-artilerijskega sistema zračne obrambe pancir-S.

»V tem trenutku je vprašanje brazilskega nakupa pancirja še vedno na mizi in razprave se nadaljujejo,« je izjavil namestnik direktorja ruske Zvezne službe za vojaško-tehnično sodelovanje Anatolij Punčuk. Brazilija se o nakupu ruskih sistemov zračne obrambe pogovarja že od leta 2013, prvotno je bil podpis pogodbe predviden  že za leto 2015. Maja 2016 je takratni vodja ruske zvezne službe za vojaško-tehnično sodelovanje Aleksander Fomin dejal, da je Rusija pripravljena Brazilijo dostaviti sisteme pancir, vendar pogodba zaradi notranjih težav v tej državi  ni bila podpisana. Aprila 2017 so med obrambno razstavo LAAD v Braziliji poročali, da se Brazilija zanima za nakup ruskih sistemov pancir-S1 (Natova kodna oznaka SA-22 greyhound). V tisku so poročali, da brazilsko obrambno ministrstvo namerava kupiti 12 sistemov pancir-S1 na osnovi tovornega podvozja MAN nemškega podjetja Rheinmetall, da bi aktiviralo tri baterije za svoje oborožene sile

Pancir-S1 je hibridni, raketno-artilerijski zračno-obrambni sistem, zasnovan za zaščito vojaških kompleksov, administrativnih in industrijskih objektov pred lovskimi letali, helikopterji, manevrirnimi raketami in natančno vodenim orožjem. Sistem združuje rakete in topove, vključno z dvanajstimi vodenimi raketami zemlja-zrak 57E6 in dvema avtomatskima topovoma 2A38M kalibra 30 milimetrov, razvitim iz dvocevnega 30 mm topa GSh-30. Pancir-S1 je sposoben s topovi uničiti zračne cilje, oddaljene 200 do 4000 m na nadmorski višini od 0 do 3000 m in z raketo z dosegom od 1200 do 20 000 m na višini od 15 do 15.000 m.

Pripravil: B. Knific, foto:  YouTube

 

 

Povezani članki