Britanske oklepnike ajax iz švedskega jekla bodo izdelovali v Španiji

by Urednik

BRITANSKA VOJSKA BO PRVIH 100 OKLEPNIKOV DOBILA LETA 2017

Prvih sto bojnih oklepnih vozil naslednje generacije ajax (prej scout SV), ki jih bo uporabljala Britanska vojska, bodo izdelali v Španiji. Narejeni bodo iz švedskega jekla, za operativno rabo pa bo prvih 100 oklepnikov ajax nared v letu 2017.

Morebitna proizvodnja preostalih izvidniških tankov ajax (pričakujejo, da naj bi popolna serija dosegla številko 600) naj bi se v letu 2018 nadaljevala v Merthyr Tydfilu v Welsu, celoten program pa so ovrednotili na 4,5 milijarde funtov (6,5 milijarde USD). Oklepniki ajax (razvojni program so imenovali scout SV) bodo okrepili nove britanske udarne brigade sil za hitro odzivanje.

S prototipnim oklepnikom ajax so sredi aprila 2016 že opravili preizkusna streljanja, poleg bojne načrtujejo še inženirsko in ambulantno izvedenko. Program ajax se je v januarju letos soočil s težavo, saj je bil pretežak (prevelika masa) za vkrcavanje in transport z letalom, kar je v nasprotju z britanskimi načeli uporabe sil za hitro odzivanje.

Kot je prejšnji mesec izjavil visok predstavnik britanskih oboroženih sil, dobivajo Britanci z oklepnikom ajax najsodobnejši in najzmogljivejši izvidniški tank na svetu, ki pa ga bo potrebno še dodobra preizkusiti. Kot so še poudarili v britanskem obrambnem ministrstvu, ki je pred dnevi opravilo pregled vseh svojih projektov, zasnovanih, razvitih in izdelanih v Veliki Britaniji, naj bi samo program ajax zagotovil 2800 delovnih mest v verigi 210 britanskih dobaviteljev in poddobaviteljev ter partnerjev pri razvoju in izdelavi.

Pripravil: B. Knific, foto: UK MoD

SORODNE NOVICE:

VIDEO: Prvi test topa CT40 novega britanskega oklepnika ajax (scout SV)

Pred dnevi so na vadbišču Radnor v Walesu prvič testirali 40 mm top CT40 in sovprežni mitraljez 7.62 mm, nameščena na novem britanskem oklepnem bojnem vozilu ajax (prej scout SV).

Na sejmu DSEI predstavili oklepno platformo AJAX (scout SV)

General Dynamics UK je na sejmu DSEI v Londonu predstavil prototiop platforme AJAX (scout SV), verzije goseničnega oklepnika s kupolo, ki jo je razvil v okviru projekta britanskega vojaka prihodnosti.

Povezani članki