Češka kupila izraelske radarje MMR

by Urednik

ČEŠKA VOJSKA MENJA SOVJETSKO OPREMO

Češka vojska je v Izraelu kupila osem radarjev MMR, ki ju uporabljata izraelska zračnoobrambna raketa sistema Iron Dome (kippat barzel) in David’s Sling (Kelah Da’vid‎), z njimi pa bo zamenjala stare radarske sisteme, ki izvirajo še iz sovjetskih časov.

Kot navajajo, naj bi tudi ta nakup radarjev sodil v pospešene obrambne nabave in opremljanje evropskih držav, ki jih je povzročil strah pred ruskimi (vojaškimi) aktivnostmi. Radar MMR je proizvod izraelskega proizvajalca Israel Aerospace Industries – IAI (ha-ta’asiya ha-avirit le-yisra’el).

Radarski sistem prepozna in locira prihajajoče rakete, pa tudi vse druge leteče objekte in cilje v premeru do 250 km. Za skupaj osem radarskih sistemov bodo Čehi odšteli Izraelcem 100 milijonov dolarjev, na Češko pa bodo prišli po izdelavi v proizvodnih obratih IAI v obdobju 2019 – 2021.

Kot je navedel češki obrambni minister Martin Stropnicky, bodo radarje uporabljali za zračno obrambo, zaznali pa bodo vse leteče predmete – vsiljivce na češkem nebu, ki letijo na višinah med 100 in 3000 m. Po proizvajalčevih podatkih radar MMR sledi simultano do 1100 ciljem.

Dobava teh radarjev dopolnjuje dejstvo, da se države srednje Evrope ozirajo po baterijah protibalističnega obrambnega sistema patriot. Te baterije pa lahko izstreljujejo rakete, kakršne uporablja izraelski raketni protibalistični sistem David’s Sling.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

Povezani članki