Češka pošilja vojake na madžarsko južno mejo

by Urednik

ČEŠKA BO Z VOJAKI POMAGALA V MIGRANTSKI KRIZI NA MADŽARSKEM

Prva skupina pripadnikov Češke vojske je skupaj z vojaško opremo v torek, 13. oktobra 2015, z vlakom prispelo na Madžarsko, kjer bodo 2 meseca pomagali pri varovanju južne madžarske meje v času migrantske krize, je sporočilo češko obrambno ministrstvo.

Češka vlada se je namreč pred tednom odločila, na prošnjo Madžarske za pomoč, da Budimpešti zagotovi pomoč pri varovanju schengenske meje jugu države. Češka republika namerava poleg vojakov v naslednjih tednih na Madžarsko poslati vojaške tovornjake in terenska vozila, opremo za postavitev ograje na meji in deset poljskih kuhinj.

Na madžarsko, točneje v mesto Kaposvar, je z vlakom iz češkega mesta Olomouc že prispelo prvih 21vojakov iz 151. in 153. inženirskega bataljona Češke vojske, ki bodo skrbeli za pomoč Madžarski vojski pri zaščiti meja pred nedovoljenim vstopom beguncev. Češki vojaki bodo na Madžarskem vse do sredine decembra 2015.

Madžarska se v zadnjih mesecih sooča z velikim navalom beguncev, ki vstopajo preko Srbije in Hrvaške, nato pa nadaljujejo svojo pot preko Madžarske v Zahodno Evropo. Češke oblasti se bojijo, da bo Avstrija zaprla svoje meje in bodo nato begunci preko Slovaške vstopili na češko ozemlje, kjer bi ob se ob zaprtih nemških mejah ustavili.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki