Češka vojska naročila 42 oklepnikov Nexter-Tatra titus 6×6

by Urednik

USPEŠNO SODELOVANJE FRANCOSKIH IN ČEŠKIH OBRAMBNIH PODJETIJ

Češka vojska se je odločila za nakup 42 kolesnih oklepnih vozil Nexter-Tatra titus, ki ima podvozje češkega proizvajalca podjetje Tatra. Skupni strošek nakupa je ocenjen na dobrih 100 milijonov dolarjev. Novi oklepniki bodo Češki vojski dobavljeni med letoma 2019 in 2023.

Nova češka vojaška kolesna oklepna vozila titus 6×6 so zasnovana na podvozju proizvajalca Tatra, z motorjem z močjo 440 konjskih moči pa ponuja zelo dobro mobilnost- Oklepno vozilo lahko doseže hitrost več kot 100 km/h in z enim tankom prevozi do 700 km. Titusov oklep omogoča posadko stopnje zaščite od  2 do 4 (odvisno od oklepa), ki ščiti pred minami in eksplozivnimi telesi (50 do 150 kg). Večnamenska platforma, ki lahko služi kot pehotno transportno, poveljniško, izvidniško, sanitetno vozilo in samovozna havbica, je lahko opremljena s sistemom z daljinsko vodenim orožjem.

Oklepno vozilo titus 6×6 sta skupaj razvili francoski Nexter in češka Tatra, ki slovi predvsem po kamionih, namenjeno pa je predvsem za Francosko in Češko vojsko, kot tudi prodajo na trgih na Bližnjem vzhodu (Savdska Arabija in Združeni arabski emirati).

Češka naročila nove pandurje

Sredi avgusta 2015 je češko obrambno sporočila tudi, da so naročili dodatnih 20 avstrijskih kolesnih oklepnih vozil pandur II 8×8, od tega 6 v poveljniški različici. Zanje naj bi odšteli okoli 50 milijonov USD, dobavljeni pa bodo do leta 2020. Češka vojska ima sedaj v svoji oborožitvi 107 kolesnih pehotnih oz. bojnih vozil pandur II.

Pripravil: A. Knific, foto: Tatra

SORODNE NOVICE:

 

Češka bo kupovala oklepnike pandur in Tatra, radarje, strelivo,….

Češka vlada je odobrila seznam 11-ih natečajev za servisiranje oz. nakup novih oborožitvenih sistemov, skupaj vrednih več milijard čeških kron, ki jih bo češko obrambno ministrstvo letos objavilo.

Češka bo v letu 2015 naročila dodatnih 20 oklepnikov pandur II 8×8

Češko ministrstvo za obrambo bo v juliju 2015 oddalo naročilo za dodatnih 20 avstrijskih pehotnih oklepnih vozil Steyr pandur II 8×8, ki jih potrebuje Češka vojska za svoje delovanje.

Povezani članki