Češka vojska si ogleduje španske tanke leopard 2A4

by Urednik

SE BO ČEŠKA ODLOČILA ZA NAKUP (UPOKOJENIH) ŠPANSKIH TANKOV LEOPARD 2A4?

Sredi julija 2016 je češka vojaška delegacija obiskala špansko vojaško oporišče v bližini mesta Zaragoza, kjer si je v skladiščih ogledala 50 rabljenih glavnih bojnih tankov leopard 2A4, ki jih prodaja Španska vojska. Za odslužene španske leoparde sta se v zadnjih letih že zanimala tudi Peru in Bahrajn.

Španska vojska je leta 1996 v Nemčiji kupila 108 glavnih bojnih tankov leopard 2A4, od leta 2013 pa uporabljajo le še polovico teh oklepnikov, preostalih 54 pa skladiščijo in zanje iščejo kupca. Španska vojska se je v zadnjih letih »oprla« na novejše in bolj oklepljene tanke leopard 2A6E, ki so jih 220 po licenci izdelali v španski Santa Barbari med letoma 2003 in 2008. Zaradi pomanjkanja finančnih sredstev se je Španija odpovedala sprva načrtovani nadgradnji tankov leopard 2A4 v različico 2A6E. Po nekaterih informacijah so oklepniki že dotrajani in potrebni temeljite posodobitve, v vrednosti okoli milijon dolarjev po tanku. Za preostalo polovico (54) pa načrtujejo preureditev v inženirska vozila in taktične lansirne mostove.

Češka vojska namerava svoje tankovske enote modernizirati do leta 2025. Sedaj imajo v svoji oborožitvi 30 posodobljenih glavnih bojnih tankov T-72 M4CZ, še okoli 90 tankov T-72M1 pa je v rezervi. Na Češkem vlada zanimanje za zamenjavo tankov sovjetskega izvora s sodobnejšimi (zahodnimi), ogledujejo pa si rabljene ameriške glavne bojne tanke M1 abrams, francoske leclerc, britanske challenger 2, nemške leopard 2 in tudi japonske type 10.

Ob novih (zahodnih) tankih pa bodo morali Čehi kupiti tudi strelivo, posodobiti opremo in vso ostalo infrastrukturo (vključno z inženirskimi vozili in lansirnimi mostovi) – za večje in težje tanke. Sedaj se zanašajo na sovjetsko tehnologijo, ki pa ni primerna za zahodne tanke. Prav celotna zamenjava tankovske opreme in oborožitve pa prinese dodatne stroške…

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki