Črna Gora na pragu Severnoatlantskega zavezništva

by Urednik

SRBIJA IN RUSIJA PODPISALI NAČRT VOJAŠKEGA SODELOVANJA V LETU 2016

Črnogorski premier Milo Đukanović je na ministrskem vrhu 19. maja 2016 v Bruslju z osemindvajsetimi članicami Severnoatlantskega zavezništva podpisal protokol o pristopu v zavezništvo, s čimer je Črna Gora dobila status opazovalke v zvezi NATO.

Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je ob tem dejal, da je podpis pristopne pogodbe Črne gore v NATO zgodovinski dan, ki ni pomembna le za Črno goro in Nato, ampak tudi za stabilnost na Zahodnem Balkanu.

»To je začetek novega poglavja v zgodovini varnosti Črne Gore. Nenehno iščejo, kako prispevati k stabilnosti regije, Severnoatlantsko zavezništvo pa je pomemben instrument za takšne stvari. Slovenija, Hrvaška in Albanija so že polnopravne članice, zdaj pa jim sledi še Črna Gora. Nato bo še naprej osredotočen na Zahodni Balkan, ki je zelo pomemben za nas,« je dejal Stoltenberg.

Črnogorski premier Milo Đukanović je po slovesnosti ob podpisu protokola dejal, da bo Črna Gora “stala z ramo ob rami z drugimi članicami zavezništva”.  »Črna Gora je v 10-ih letih prišla le korak do članstva v Natu in napreduje na svoji poti v Evropsko unijo,« je zaključil Milo Đukanović, premier Črne gore.

Srbija in Rusija podpisali načrt vojaškega sodelovanja v letu 2016

Pred dnevi, v torek 17. maja 2016, pa sta Rusija in Srbija podpisali načrt vojaškega sodelovanja med državama v letu 2016, s tem pa nekako še utrdili zavezništvo pred črnogorskim podpisom pristopa v zvezo NATO.

Utrditev sodelovanja sta v Beogradu potrdila vodja srbskega ministrstva za mednarodno sodelovanje Milan Konjikovac in ruski vojaški ataše v Srbiji Andrei Kindyakov. Ob tem se je srbski mornariški kapetan Milan Konjikovac zahvalil Rusiji za njeno podporo pri obrambi srbske ozemeljske celovitosti in suverenosti, je v izjavi zapisalo srbsko obrambno ministrstvo.

Načrt vojaškega sodelovanja med državama določa časovni okvir visokih obiskov, vključno s prihajajočim obiskom načelnika generalštaba Srbske vojske Ljubiše Dikovica v Rusiji.

Ob tem pa je srbsko obrambno ministrstvo še poudarilo zavezanost Srbije k ohranjanju svojega neopredeljenega stanja in sodelovanja z vsemi partnerji v odnosu, ki temelji na medsebojnem spoštovanju.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

Povezani članki