Da ali ne naborništvu?

by Urednik

PONOVNA UVEDBA NABORNIŠTVA V SLOVENSKI VOJSKI?!

Ponovna uvedba služenja vojaškega roka je bila ena glavnih tem intervjuja z obrabnim strokovnjakov dr. Igorjem Kotnikom, ki je objavljen v marčevski številki Revije Obramba. V spodnjem zapisu je ponujamo nekaj izvlečkov iz zanimivega intervjuja.

Intervju: dr. Igor Kotnik – Da ali ne naborništvu?

V zadnjih tednih, predvsem po sporočilu iz sosednje Hrvaške, da nameravajo uvesti naborniško služenje vojaškega roka, se je tudi pri nas vnela razprava o tem. Potem pa je predlog vodje stranke DeSUS Karla Erjavca, da tudi v Sloveniji uvedemo trimesečno obvezno služenje vojaškega roka, spodbudil vrsto – bolj in/ali manj kompetentnih – razprav in anket, v katerem so javnomnenjske raziskave pokazale, da si večji del Slovencev želi ponovne uvedbe naborniškega sistema, hkrati pa še večji del ni za povečanje obrambnega proračuna. Za obravnavo vseh vprašanj, povezanih z naborništvom, prostovoljnim služenje vojaškega roka, prehodu na poklicno sestavo Slovenske vojske, reorganizacijah te obrambne strukture, smo zaprosili enega najbolj kompetentnih obrambnih strokovnjakov, dr. Igorja Kotnika.

”…ocenjujem, da je bilo takrat (sept. 2003) uvajanje poklicne vojske že smiselno. Hkrati pa še vedno menim, da je bil sam proces prehoda po nepotrebnem tako hiter in tako dokončen. Osebno sem namreč vedno razumel, da poklicna vojska in služenje vojaškega roka nista kompetitivna, temveč sta komplementarna modela. To pomeni, da lahko obstajata vzporedno in se dopolnjujeta tako, da od vsakega dobimo tisto najboljše, hkrati pa vzajemno zmanjšujeta pomanjkljivosti vsakega od njiju.”

”.. Ker gre za idejo, ki je v mnogih državah »v zraku« že nekaj mesecev, med drugim tudi na Hrvaškem, menim, da gre pri pobudi DESUS-a predvsem za »spin«.”

”… prva prioriteta bi morala ostati opremljanje poklicne vojske, za namen širših obrambnih priprav pa bi lahko mirnodobno dolgoročno namenjali na primer 15 % investicijskega denarja. V vsakem primeru bomo morali v naslednjih letih za opremljanje SV nameniti dodatnih od 100 do 150 milijonov evrov letno, torej bomo za širše obrambne priprave namenjali med 15 in 20 milijonov letno.”

Revija OBRAMBA, marec 2017, je izšla v četrtek 2. marca. Kupite jo lahko v vseh bolje založenih kioskih, na bencinskih črpalkah in v naši spletni knjigarni. Na tiskano izdajo Revije OBRAMBA pa se lahko tudi naročite (več).

Povezani članki