Danska vojska izbrala oklepna vozila eagle V 4×4

by Urednik

NOVI OKLEPNIKI ZA DANSKE IZVIDNIŠKO-PATRULJNE VOJAŠKE ENOTE

Danska vojska bo za potrebe patruljiranja dobila nova lahka oklepna vozila eagle V 4×4, ki jih proizvaja švicarski Mowag kot del evropskega General Dynamicsa, je sporočilo dansko obrambno ministrstvo.

Skupno bodo prejeli 36 štirikolesnikov eagle V, dobavo pa pričakujejo v obdobju od aprila 2018 do aprila 2019, ki se bodo pridružili sedanjim 90 oklepnikom eagle IV v Danski vojski.

Razpis za nove lahke oklepnike je dansko obrambno ministrstvo začelo novembra 2015, izbirali pa so med 5 kandidati: General Dynamics ocelot in General Dynamics-Mowag eagle V, Nexter  aravis, Oshkosh M-ATV in Otokar cobra 2.

Oklepno vozilo eagle V, ki so ga prvič predstavili leta 2010, je evolucija prejšnjega modela eagle IV 4X4, ki jih je Nemčija kupila kar 505. Izboljšana različica nudi večjo notranjost, obremenitev in varnost glede na eagle IV, pri čemer pa ohranja enako mobilnost ter zunanjo velikost.

Eagle V (orel 5) v dolžino meri 5.40 m, v višino 2,38 m in širino 2,2 m, v njem pa se lahko prevaža do 5 vojakov. Zadnji eagle postavlja visoke standarde v razredu lahkih taktičnih vozil in zagotavlja preizkušeno balistično zaščito in protiminsko zaščito ter pred improviziranimi eksplozivnimi napravami (IED).

Edini uporabnik oklepnikov eagle V je trenutno Nemška vojska (Bundeswehr), ki ima v svoji oborožitvi okoli 250 vozil tega tipa. Starejše tipe oklepnikov eagle (I, II, III in IV) pa imajo v svoji oborožitvi Nemci (okoli 500), Švicarji (330) in Danci (35 eagle I in 90 eagle IV).

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki