Egipt bo obnovil motorje tankov M60

by Urednik

AMERIŠKI GLAVNI BOJNI TANKI M60 BODO AKTIVNI VEČ KOT 70 LET

Egipt je zaprosil ZDA za pomoč pri obnovi motorjev za stare glavne bojne tanke druge generacije M60 patton, kar je ameriška vlada nedavno odobrila in podjetju Tecmotiv dodelila pogodbo o paketu delov za obnovo motorjev za egiptovske tanke M60.

Ameriško obrambno ministrstvo je sporočilo, da je podjetje Tecmotiv prejelo pogodbo o prodaji tujega vojaškega blaga v vrednosti 19,6 milijona dolarjev za paket obnove motorjev tankov M60. Seveda je govora o Egiptu, nadomestne dele pa bo podjetje Tecmotiv izdelalo in pripravilo v svojih proizvodnih obratih v bližini Niagarskih slapov v ameriški zvezni državi New York.

M60 patton spada med glavne bojne tanke druge generacije. Ameriška vojska jih je začela uporabljati decembra 1960. M60 velja za enega najuspešnejših bojnih tankov, med leti 1960 in 1983 je bilo izdelanih kar 15.000 tankov v štirih izvedenkah in številnih različicah, uporablja pa se jih še v 21 državah. V svoji oborožitvi sta jih med drugim imeli tudi Avstrija in Italija, še vedno pa okoli 85 tankov M60 uporablja Bosna in Hercegovina (zadnjih 40 so jih dobili v okviru ameriške vojaške pomoči v letu 2008).

Tank M60 je dokazal svoje zmogljivosti na različnih bojiščih v šestih desetletjih, nenehno pa so ga izpopolnjevali in nadgrajevali z naprednimi oborožitvenimi sistemi, sodobnim oklepom in vse močnejšimi motorji. Glavni bojni tanki M60 iz Egipta, Saudove Arabije in ZDA so med drugim sodelovali tudi med zalivsko krizo v operaciji Puščavska nevihta leta 1991.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

Povezani članki