Elbitova nova verzija lahkega minometnega sistema 120 mm

by Urednik

NADGRAJENI IZRAELSKI LAHKI MINOMET SPEAR 2

Izraelsko orožarsko podjetje Elbit Systems je sredi maja 2017 predstavilo novo različico svojega 120 mm minometnega sistema spear, ki so ga nato predstavili še na mednarodni konferenci za kopensko bojevanje in logistiko v Latrunu. Kot zatrjujejo pri Elbitu, se za sistem že zanimajo trije kupci iz azijsko-pacifiške regije in Evrope.

Podobno kot izvirna verzija spear mk2 tudi novi sistem lahno pritrdijo na različna lahka terenska vozila kot je humvee, seveda skupaj z balističnim računalnikom, minometnim podstavkom ter navigacijskim sistemom, da lahko z njim avtonomno upravlja maloštevilna posadka.

Podpredsednik Elbitovega oddelka Land Systems in C4  Boaz Cohen je povedal, da ima spear mk2 daljšo cev (glede na spear mk1), kar mu povečuje domet, in pa izboljšan sistem za zmanjšanje odsuna. Cev je dolga 1,6 m. Prav tako so minomet opremili z avtomatskim polnilcem, kajti ni lahko dvigniti 17 kg težke mine 2 m visoko in jo spustiti v cev. Kot pravijo pri Elbitu, uporablja spear mk2 standardno strelivo, ki ima po novem domet 10 km. Minomet tehta 200 kg (kot njegov predhodnik), seveda brez avtomatskega sistema za polnjenje.

Na zgornjem posnetku je spear mk2, pritrjen na Pleasanovem lahkem štirikolesnem terencu sandcat brez avtomatskega polnilnega sistema. Na drugem posnetku je prva različica 120 mm minometnega sistema spear mk1.

Pripravil: B. Knific, foto: Elbit Systems

Povezani članki