Enota za specialno delovanje (ESD) Slovenske vojske se vrača v Afganistan

by Urednik

SLOVENSKA VOJSKA V NATOVI OPERACIJI “ODLOČNA PODPORA”

Afganistanski parlament je konec novembra 2014 ratificiral pogodbi o statusu sil z Natom in ZDA, kar daje legalni temelj za začetek nove Natove operacije “Odločna podpora” (“Resolute Support”). V tej nebojni operaciji, ki se začne 1. januarja 2015, bo sodelovala tudi Slovenska vojska. 

Mednarodna operacija ISAF pod vodstvom zveze Nato se bo simbolno končala ob zaključku letošnjega leta, glavnina mednarodnih sil iz 51 držav se je tekom leta že umaknila iz Afganistana, vzporedno pa so potekale priprave za novo Natovo nebojno operacijo “Odločna podpora”, ki se uradno začne  s 1. januarjem 2015.

Ta je do zadnjega nekako “visela v zraku”, saj z afganistanske strani ni kazalo na odobritev nadaljnje prisotnosti mednarodnih sil. Bivši predsednik Hamid Karzai je temu nasprotoval, potem se je čakalo, da bodo redne predsedniške volitve (prvi krog 5. aprila, drugi krog 14. junija) dale novega sogovornika, a se je razplet zaradi obtožb o volilnih goljufijah zavlekel vse do jeseni, ko sta si po posredovanju ameriške vlade glavna tekmeca, Ashraf Ghani in Abdullah Abdullah, 19. septembra oblast razdelila (prvi je predsednik, drugi pa njegov namestnik)  in oblikovala vlado narodne enotnosti.

Nebojna operacija “Odločna podpora” je namenjena usposabljanju, svetovanju in pomoči afganistanskim varnostnim silam in nacionalnim institucijam, s poudarkom na operativni in strateški ravni, kot so visoka poveljstva in ministrstva. Pri tem bo sodelovalo okrog 12 tisoč pripadnikov oboroženih sil iz Nata in partnerskih držav, zaradi prej omenjenih zapletov in časovnega zamika nabor sil še poteka, zato bodo sprva manjkajoče sile zagotovile ZDA, ki bodo tudi sicer poskrbele za glavnino moštva (9.800 pripadnikov). “Odločna podpora” bo imela središče v prestolnici Kabulu (vodilna država Turčija) in bo pokrivala štiri regije na vseh straneh države: na severu v Mazar-e Sharifu bo vodilna država Nemčija, na zahodu v Heratu bo vodilna država Italija, na jugu v Kandaharju in na vzhodu v Laghmanu pa bodo vodilna država ZDA.

Slovenska vlada je namero o sodelovanju v operaciji “Odločna podpora” sprejela 22. oktobra 2014, parlamentarna odbora za obrambo in zunanjo politiko pa sta se za zaprtimi vrati z njo seznanila 25. novembra in jo tudi soglasno podprla. Slovenska vojska naj bi sodelovala z do desetimi pripadniki v štirih šestmesečnih rotacijah na zahodu Afganistana v Heratu pod vodstvom Italije, kar je že poznano območje in ustaljeno partnerstvo iz operacije ISAF.

Prvi kontingent Slovenske vojske, sestavljen iz sedmih pripadnikov Enote za specialno delovanje (ESD), je pripravljen na operacijo, predhodnica treh je od 19. decembra 2014 že v Afganistanu, ostali štirje se jim pridružijo januarja. Sodelovali bodo kot mentorji 207. korpusa Afganistanske vojske ter delovali v Poveljstvu za usposabljanje in svetovanje Zahod v Heratu. Vojaška pomoč je ena od temeljnih oblik specialnega delovanja, kar spada v domeno ESD, zato je pričakovati, tudi skladno s kadrovsko krepitvijo in razvojem specialnih sil Slovenske vojske, da bodo tudi ostali kontingenti prišli iz te enote.

Zadnja slovenska vojaka iz operacije ISAF se v Slovenijo vračata za božič. Od leta 2004, ko je v Afganistan prišla predhodnica prvega kontingenta Slovenske vojske, je tam delovalo 1.300 pripadnikov. 21 slovenskih kontingentov v silah ISAF v Afganistanu je v 11 letih opravljajo različne naloge: izvidovanje leta 2004, varovanje od leta 2005, mentoriranje od leta 2010, svetovanje od leta 2012 ter specialno delovanje zadnje leto.

Pripravil: Jure Mikelj, foto: Slovenska vojska

Povezani članki