Enote ruske zračne obrambe na vaji izstrelile 20 raket

by Urednik

RUSKA IN BELORUSKA VOJSKA VADITA S SISTEMI S-300 IN S-400

V sklopu ene od vojaških vaj v Ašaluku v južni Rusiji so ruske enote zračne obrambe lansirale približno 20 raket iz sistemov zračne obrambe S-300 (SA-21 grumble) in S-400 triumf (SA-21 growler). Na vaji se bo pridružila tudi Beloruska vojska s svojimi sistemi S-300.

Po scenariju vaje naj bi bil to odgovor na nasprotnikov množični letalski napad ter napad z balističnimi raketami. »nasprotnikove cilje« so rakete obeh sistemov prestrezale in uničile tako na velikih kot majhnih višinah. Kot je zatrdil tiskovni predstavnik ruskega obrambnega ministrstva polkovnik Igor Klimov poteka vaja enot zračne obrambe v realističnem scenariju, v katerem simulirajo prave bojne razmere, nasprotnik pa izvaja celo vrsto letalskih napadov in napadov z balističnimi raketami.

V vajo v južni Rusiji je vključenih 800 pripadnikov sil zračne obrambe, uporabljajo pa 200 sistemov, vključno z najzmogljivejšima in najsodobnejšima S-300 in S-400. Na vaji sodeluje šest polkov zračne obrambe in pok za radio zveze, pa tudi letalsko in raketno poveljstvo letalskih sil.

Ruskim enotam zračne obrambe pa se bo v teh dneh pridružilo tudi pet enot beloruske vojske s sistemi S-300. Beloruski 377. Polk zračne obrambe bo tako prvič preizkusil protiletalske raketne sisteme S-300.

Kot je še izjavil tiskovni predstavnik ruskega obrambnega ministrstva, sta  v Ašaluku prisotni skorajda celotno sestavi letalskega in raketnega poveljstva, čeprav se pripravljajo na bližnjo obeležitev 60-obletnice Moskovskega zračno-obrambnega distrikta (več o ruski protibalistični zaščiti v člankih Ruska protibalistična zaščita – Cona somraka  v reviji Obramba junij in julij 2014). Vajo vodi poveljnik letalske in raketne balistične obrambe generalmajor Andrej Djomin.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Lansiranje rakete sistema S-300

Povezani članki