Estonija bo gradila ograjo na meji z Rusijo

by Urednik

ESTONIJA SE ŽELI PRED RUSIJO OBVAROVATI ŠE Z OGRAJO

Estonija načrtuje gradnjo ograje ob vzhodni meji z Rusijo, ki ščitila državo in omogočalo prehod v schengensko območje EU le s potnim listom, je sporočil tiskovni predstavnik estonskega notranjega ministrstva Toomas Viks in dodal, da naj bi se gradnja začela v letu 2018.

“Namen gradnje ograje je 100 odstotkov kritje kopenske meje, popoln tehnični nadzor, da bi ustvarili idealne pogoje za varovanje meje in zagotovitev varnosti v Estoniji ter v schengenskem območju,” je dejal Toomas Viks konec avgusta 2015.

Nova ograja bi bila del projekta zagotovitve varnosti na meji med Estonijo in Rusijo, projekt pa je ocenjen na 71 milijonov evrov. Poleg ograje pa estonska mejna straža načrtuje namestitev video kamer vzdolž celotne kopenske meje in delovanje patruljnih brezpilotnih letal za odkrivanje groženj.

Po navedbah estonskih oblasti, naj bi nova ograja pripomogla k zmanjšanju števila mejnih kršitev. Samo letos so estonski varnostni organi registrirali 43 kršitev na kopenski meji z Rusijo.

Dolžina Estonije kopenske meje z Rusijo je 135 km, estonsko-ruska meja pa poteka še po jezeru  Peipus (126 km) in na reki Narva (76 km). Večina kopenske meje je sedaj označena le z opozorilnimi tablami.

Estonski načrti o postavitvi obmejne ograje so posledica ukrajinske krize in strahu pred morebitnim ruskim prisvajanjem Baltskih držav (Estonija, Litva in Latvija), ki so tako kot Ukrajina postale samostojne leta 1990 ob razpadu Sovjetske zveze. Estonija se je pridružila zvezi Nato in Evropski uniji v letu 2004.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki