FBI v New Yorku aretiral domnevnega ruskega vohuna

by Urednik

RUSKI TAJNI AGENTI NAJ BI NOVAČILI AMERIČAN

Ameriški Zvezni preiskovalni urad FBI je v ponedeljek 26. januarja 2015 v Bronxu v New Yorku aretiral domnevnega ruskega vohuna, ki so ga obtožili, da poskuša zbrati obveščevalne podatke in novačiti nove ruske vohune v ZDA.

FBI-jevi agenti so aretirali Evgenya Buryakova v Bronxu na podlagi obtožb, da zbira podatke za rusko zunanjo obveščevalno službo in poskuša pridobiti prebivalce New Yorka v program ruskih obveščevalcev v ZDA, ki naj bi potekal že od leta 2012.

Poleg Buryakova (39 let), ki je zaposlen v ruski banki v New Yorku, naj bi pri tem sodelovala še dva Rusa. Zbiranja podatkov in novačenja tajnih agentov so obtožili tudi Igorja Sporysheva (40 let), predstavnika ruskih gospodarskih družb,  in Victorja Podobnyya (27 let), ki je ruski ateše pri Združenih narodih (UN). Vendar pa Sporyshev in Podobnyy več ne prebivata v ZDA , saj jima je uspelo zapustiti državo, še preden so bile vložene kazenske ovadbe zoper njiju.

Ameriški državni tožilci so na okrožnem sodišču v južnem okrožju New Yorka proti vsem trem že vložili obtožnico, ki bo na sodišču obravnavana 9. februarja 2015. Vsak izmed njih bi glede na obtožnice lahko dobil med 5 in 15 leti zapora.

Pripravil: A. Knific, foto: You Tube

Povezani članki