Finska Patria v pričakovanju prve pogodbe za nove AMV XP

by Urednik

ZAKAJ SLOVENIJA NE IZDELUJE OKLEPNIKOV PATRIA?!

Finska Patria je sklenila razvoj zadnje generacije oklepnika AMV XP (Extra Performance, Extra Payload and Extra Protection), katerega zasnovo so pokazali že pred tremi leti na sejmu DSEI. Finci so pred nedavnim zaključili preizkušanje z dvema predserijskima voziloma, s katerima so prevozili več kot 25.000 km v izvedbi APC (oklepni transporter pehote), oboroženi z nadgradno in iz notranjosti upravljano oborožitveno postajo (RCWS). Vozili so preizkušali tako na finskih poligonih, kot po brezpotjih na Bližnjem vzhodu.

Oklepno vozilo Patria AMV XP 8×8 so opremili s oborožitveno postajo Oto Melara HITFIST 30 z dvočlansko posadko, ki imata stabiliziran top Orbital ATK mk 44 z dvema nabojnikoma in sovprežnim mitraljezom 7,62 mm. Ob strani na vozilo na željo kupca pritrdijo tudi lanserja protioklepnih raket spike daljšega dosega ali v oborožitveni sistem integrirajo druge protioklepne rakete.

Gre za doslej najtežji oborožitveni sistem Patria AMV, ki ni amfibijski, tehta za kolesnega oklepnika zavidljivih 32 ton, od tega tehta »tovor« kar 15 t: posadka, gorivo, oborožitveni sistem in modularni sistem oklepne zaščite. Patria pa ponuja tudi amfibijsko različico vozila AMV XP, ki je nekaj lažja – 28 ton.

Izvedenka AMV XP ima za razliko od prehodne izvedenke (AMV) večji notranji prostor, zmogljivejši motor s 450 kW in večja kolesa, ob tem pa je tudi bistveno boljše računalniško podprta.

Republika Slovenija in oklepna vozila Patria AMV

Zanimiv je predvsem nadaljnji razvoj Patriinega vozila AMV, ki so ga slovenski mediji in stranke »pokončali« v bitki za prevlado na političnem področju. Bistveno pametneje in bolj pragmatično so se v posel s Finci vključili Poljaki, ki bodo proizvajali oklepnike AMV za Združene arabske emirate. Prav lahko se bo v ta posel morda priključil tudi hrvaški Djuro Djaković, medtem pa nam je »umrla« STO na Ravnah, ki je imela v srednjeevropskem prostoru izjemno uigrano in strokovno usposobljeno moštvo razvojnikov ter strokovnjakov za oklepno tehniko. Če bi ji priključili še (nekdanji) mariborski TAM, potem bi bili danes na tem področju zelo konkurenčni tudi v svetu. Ostale so nam tožbe, ki jih bo država morala (v najslabšem primeru celo v več kot dvestomilijonskem znesku) poravnati, nekateri akterji afere so za nagrado odšli v izredno dobre plačane službe evropskih politično-ekonomskih institucij in nekajkrat manjše doma, večini državljanov RS pa je (pre)ostala že kdo ve katera dokapitalizacija NLB in njej podobnih institucij za praznjenje naših žepov. In – ne na koncu – se zastavlja vprašanje, za koliko nam bo zdaj uspelo (naposled) prodati 30 nadgrajenih tankov T-55/T-55S, za katere smo pred skoraj dvema desetletjema plačali nadgradnjo po 900.000 USD za vsakega.

Pripravil: B. Knific, foto: Snafu!

 

Povezani članki