FOTO: Ali Iran razvija medcelinsko balistično raketo?

by Urednik

SATELITSKI POSNETKI MOREBITNE NOVE IRANSKE RAKETE DOLGEGA DOSEGA

Izraelska televizija Channel 2 je med novicami 21. januarja 2015 pokazala satelitsko sliko nove iranske izstrelitvene ploščadi z raketo dolgega dosega, ki se nahaja blizu Teherana. Izraelski vojaški analitiki menijo, da Iran lahko razvija medcelinsko balistično raketo, ki bi lahko ponesla bojno konico “daleč izven Evrope”.

Fotografija nove iranske rakete dolgega dosega je tokrat sploh prvič prikazal kateri od zahodnih medijev (izraelski). Satelitski posnetek je nastal na komercialnem satelitu Eros B, ki je namenjen opazovanju površja Zemlje, razvili in izdelali pa so ga pri IAI (Israel Aircraft Industries). Satelit je v lasti izraelske družbe ImageSat International, ki ga je v orbito poslala leta 2006.

Zaenkrat Zahod še ugiba ali gre za raketo, v višino meri približno 27 metrov, ki bo namenjena izstrelitvi v vesolje (s posadko ali satelitom) ali gre za medcelinsko balistično raketo oboroženo s  konvencionalno ali nekonvencionalno bojno konico. Vsekakor pa satelitski posnetek nove iranske rakete lahko kaže na “zelo hiter napredek” pri razvoju in izdelavi raket dolgega dosega.

Zahodne obveščevalne službe, predvsem pa izraelske, so že zadnji dve leti spremljale iranski razvojni center v bližini Teherana, kjer nastaja nova raketa. Izvedeli so namreč, da Iran tam razvija motorje za svoje rakete dolgega dosega.

Izraelske oblasti zadnjih nekaj let vseskozi opozarjajo Zahod, da Iran nadaljuje z razvojem jedrskega orožja, ob tem pa javno nasprotuje kakršnimkoli pogajanjem z Iranom o možnosti opustitve bogatenja urana (za potrebe jedrskega orožja).

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

Povezani članki