Fotografije sestavljanja tankov T-90 za Irak

by Urednik

RUSKI URALVAGONZAVOD BO IRAKU DOBAVIL VEČ STO TANKOV T-90

Sredi junija je odjeknila novica, da je Irak naročil veliko serijo (več sto) ruskih glavnih bojnih tankov T-90S/SK. Proizvodnjo tankov T-90 za Iraško vojsko, ki poteka v obratu UralVagonZavoda v Nižnem Tagilu v Rusiji, pa je že posnela ruska državna televizija.

Skupni znesek pogodbe za nove tanke (točno število javnosti ni znano) bi lahko po mnenju analitikov presegel milijardo ameriških dolarjev in velja za izredno velik posel za rusko korporacijo UralVagonZavod, ki proizvaja tanke T-90.

Televizijske kamere so v proizvodnih obratih že posnele izboljšano različico tanka T-90 obarvano v puščavsko kamuflažno barvo + iraških oboroženih sil. Nove različice tanka T-90 so deležne številnih nadgradenj, vključno s sistemi za boljšo zaščito pred sovražnikovimi izstrelki.

Iraška vojska je sicer že v letu 2016 naročila 73 tankov T-90S in T-90SK, ki bi morali biti dobavljeni predvidoma do konca leta 2017.

Glavni bojni tank T-90S

T-90S je izboljšana verzija glavnega bojnega tanka T-90, ki ima povečano ognjeno moč, mobilnost in zaščito. Razvili so ga po zahtevah držav v Aziji, največji kupec pa je Indija. Glavna oborožitev tanka T-90S je gladkocevni top 2A46M 125 mm, stabiliziran v dveh oseh in opremljen s toplotno oblogo. Posodobljeni glavni bojni tanki T-90S so opremljeni z močnejšim dizelskim motorjem z neposrednim vbrizgom goriva in turbinskim polnilnikom (840/1130KM), ki omogoča, da doseže najvišjo hitrost nad 60 km/h na cesti in do 45 km/h po terenu.

Tankom T-90S je proizvajalec Uralvagonzavod prenovil tudi kupolo, skupaj s posodobljenim topom 125-mm, dodal nov sistem za nadzor ognja, navigacijo in komunikacijske sisteme ter daljinsko upravljan 7,62-mm mitraljez. Prav tako so povečali stopnjo zaščite z dodatnim eksplozivno reaktivnim oklepom.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

 

Povezani članki