Francozi posodabljajo glavni bojni tank (MBT) leclerc

by Urednik

POSODOBITEV LECLERCOV ZA IZBOLJŠANO OGNJENO MOČ IN MOBILNOST

V Franciji so začeli s posodobitvijo prvih od skupaj 200 tankov leclerc (MBT)  in 18 ustreznih izvlečnih vozil (ARV) leclerc DNG. V marcu lani je francoska Agencija za obrambna naročila (DGA) z domačim proizvajalcem Nexter Systems podpisala 300 milijonov evrov vredno pogodbo za modernizacijo tankov leclerc in izvlečnih vozil.

Iz podjetja Nexter Systems so v teh dneh sporočili, da napredujejo s prenovo – posodobitvijo glavnega bojnega tanka (MBT) in izvlečnega vozila (ARV) za potrebe francoske armade.

Prva dva posodobljena prototipna tanka leclerc bosta v obratih Nexterja v Roanni nared v letu 2018, naslednjih 198 pa bodo nadgradili v obdobju 2020 do 2028.  Obstaja tudi možnost, da bodo prenovili še večje število leclercov, saj je GIAT (predhodnik današnjega Nexterja) do leta 2007 dobavil Francoski vojski skupaj 406 tankov.

Prenova bo leclercu omogočila kar najboljši izkoristek ognjene moči in mobilnosti v okviru prihodnjih združenih taktičnih skupin scorpion (GTIA). V leclerce bodo vgradili novo elektroniko, nov radijski komunikacijski sistem (Contact) ter poveljniško-informacijski sistem scorpion (SICS) z ustreznimi zasloni, s katerimi bodo opremili vse obstoječe in prihodnje bojne oklepnike (AIFV) francoske kopenske vojske.

Trdoživost bodo leclercu povečali z modularnimi zaščitnimi sklopi, ki jih bodo nameščali na tank glede na način uporabe. Ta zaščitni paket vsebuje izboljšano protiminsko in proti-IED zaščito ter višjo stopnjo zaščite proti granatam z raketnim pogonom. Opremljeni bodo tudi s proti-IED motilniki barage IED.

Leclercovo glavno orožje ostaja gladkocevni Nexter Systemsov top F1 120 mm, prav tako paleta sedanjega streliva, je pa v fazi razvoja novo visoko učinkovito tankovsko strelivo (Nexter Systems HE-munition) z oznako 120 mm HE M3M z več vžigalniki (bližinskim, kontaktnim in z zakasnitvijo), namenjeni  učinkoviti rabi v urbanih okoljih in za protivstajniške (COIN) operacije.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Today, Militay Photos

glavni bojni tanki 21. stoletja

Povezani članki