Glavni bojni tank AMX leclerc doživlja krst v spopadih (v Jemnu)

by Urednik

VOJAKI ZAE ZADOVOLJNI S FRANCOSKIMI GLAVNIMI TANKI LECLERC

Iz Jemna prihajajo prve informacije o “uspešnosti” glavnega bojnega tanka AMX leclerc v njegovi prvi vojni in sicer v vrstah Vojske Združenih arabskih emiratov, ki sodeluje v vojaškem posredovanju proti Hutom.

Francoski glavni bojni tank AMX-56 leclerc je v uporabi že od leta 1993, vendar jih tako v Francoski vojski (skupaj 406 tankov) kot v Vojski Združenih arabskih emiratov v spopadih vse do letošnjega poletja še niso uporabili. ZAE so v Jemen poslali 70-80 tankov leclerc (2 bataljona), ki jih uporabljajo v puščavskem (peščena in kamnita tla) in v urbanem območju. Za spopade v naseljih je Vojska Združenih arabskih emiratov v Jemen poslala tudi 13 leclercov v različici AZUR (Action en Zone Urbaine), za nadgradnjo je v letu 2011 poskrbelo francosko podjetje Nexter Systems.

Po treh mesecih uporabe tankov leclerc v spopadih (od začetka avgusta 2015) so vojaki ZAE ob 3 tanke – dva so uničile mine oz. improvizirane eksplozivne naprave, enega pa so zadeli s protitankovskim izstrelkom. O žrtvah med tankisti ne poročajo. Tankisti leclercov in njihovi poveljniki, ki so te tanke prvi uporabili v spopadih, so z njimi zelo zadovoljni in menijo, da so primerni za raznovrstne kopenske spopade.

Vojska Združenih arabskih emiratov (ZAE) je od leta 1994 do leta 2005 prejela skupaj 388 tankov francoskega proizvajalca GIAT (zdaj Nexter Systems), kakor tudi dva tanka za usposabljanje tankistov in 46 inženirskih vozil.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

VIDEO: Tanki leclerc v Jemnu

Povezani članki