Hrvaška vojska predstavila “nova” oklepna bojna vozila

by Urednik

NOVI HRVAŠKI MRAP-I IN PATRIJE

Hrvaška vojska je pred dnevni na vojaškem poligonu Gašinci predstavila bojna oklepna in terenska vozila, poroča spletni portal OBRIS. Novinarjem so prikazali oklepnike Patria AMV 8×8 v različnih izvedenkah – sanitetno, logistično, poveljniško in bojno vozilo. Prikazali so tudi protiminsko zaščitena vozila MRAP maxx pro (za prevoz vojakov in opreme), M-ATV (tajtično terensko vozilo) in HAGA (sanitetno vozilo), HMMWV (lahko večnamensko terensko vozilo) in Iveco LMV (lahko večnamensko oklepno vozilo).

Novinarjem so predstavili tudi, kako so Oborožene sile Hrvaške do teh vozil  prišle, tudi dobro znano »zgodbo« o nabavi 126 oklepnikov Patria AMV. Hrvaška ima v operativni uporabi 16 vozil QMV, 33 jih za to pripravljajo, konec leta pa računajo še na 69 patrij. Tako bo v operativni rabi skupaj 118 osemkolesnikov Patria AMV, preostalih osem pa bodo opremili z nadgradno bojno postajo  z glavnim orožjem – topom 30 mm. Za slednje morajo še podpisati pogodbo o dobavi bojnih postaj, termin pa še ni znan, v Hrvaški vojski pa pričakujejo vse patrijine osemkolesnike do konca leta 2016.

“Afganistanski” MRAP-i na Hrvaškem

Vozila vrste MRAP s protiminsko in protizasedno zaščito je Hrvaška dobila po odločitvi vlade ZDA v sklopu programa pomoči EDA. Na osnovi tega je Hrvaška dobila skupaj 212 vozil MRAP, od tega 162 MRAP M-ATV in 30 MRAP maxx pro plus ter 20 MRAP RG33 HAGA. MRAP-i bodo prišli v operativno rabo hrvaške kopenske vojske do konca leta 2016, letos pa bo postalo operativnih 78 vozil M-ATV in 21 maxx pro plus, v Poveljstvu specialnih sil 15 vozil M-ATV in 5 maxx pro, v Poveljstvu za podporo 5 vozil M-ATV, 2 vozili maxx pro in 20 vozil RG 33 HQAGAW ter v Polku vojaške policije po 2 vozili M-ATV in maxx pro. V letu 2016 naj bi v hrvaško kopensko vojsko uvedli še 62 vozil M-ATV.

Humveeji ob havbicah PzH2000

Prva tako je Hrvaška v sklopu ameriške pomoči dobila 20 terenskih vozil humvee 1151. Kot načrtujejo, naj bi v Hrvaški vojski z uvedbo najmočnejše pridobitve – sodobnih in zelo zmogljivih nemških samovoznih havbic PzH2000 – nekaj humveejev dobilo »službo« ob boku PzH2000 kot vozila prednjih opazovalcev, preostale pa bodo – tako kot zdaj – uporabljali za usposabljanje.

Hrvaška lahka oklepna vozila Iveco LMV

V zadnjem desetletju so Oborožene sile Republike Hrvaške nabavile tudi 10 lahkih oklpenih vozil Iveco LMV. Evet so jih do nedavno uporabljhali v sklopu hrvaškega kontingenta v Adfganistanu, enega pa so uporabljali za šolanje in usposabljanje vojakov – voznikov. Iz Afganistana vrnjena vozila LAV zdaj uporablja Vojaška policija.

Hrvaška vojska - Iveco LMV 4x4

Opremljanje s temi vozili bo skladno z Dolgoročnim načrtom razvoja OS RH, ki temelji na dveh gardnih brigadah, ki ju sestavlja sedem bataljonov. Kot je na predstavitvi nove hrvaške oklepne tehnike povedal načelnik GŠ OS RH general Dragutin Repinc, bo oklpeni bataljon, nameščen v Slavoniji, opremljen s tanki M-84, dva bataljona bosta opremljena z oklepnimi bojnimi vozili M80, tri bataljoni z 52 patrijami, četrti bataljon – »Vukovi« – pa z vozili M-ATV.

Pripravil: B. Knific, vir: OBRIS, foto: OBRIS, Nacional.hr

Povezani članki