IDEX 2017: Srbija razvija novo taktično raketo “šumadija”

by Urednik

SRBIJA NA IDEXU Z NOVO RAKETO, BREZPILOTNIM HELIKOPTERJEM IN OKLEPNIKOM

Srbsko obrambno podjetje Yugoimport-SDPR je razvilo novo vodeno artilerijsko raketo “šumadija” z doseg okoli 300 km. Novi taktični izstrelek so prvič uradno predstavili na obrambnem sejmu IDEX 2017 v Združenih arabskih emiratih.

Nova srbska taktična raketa šumadija je namenjena za uničevanje ciljev na sovražnikovem območju, kot so vojaške baze, letališča, pristanišča, pomembne prometnice, tovarne in drugi pomembni nepremični objekti na kopnem. Zasnovali so ga za uničenje dobro utrjenih ciljev in zato oborožili z 200 kilogramsko visokoeksplozivno ali fragmentacijsko bojno konico.

Yugoimport-SDPR poroča, da ima taktična raketa šumadija premer 400 mm in dolžino 8250 mm, doseže skupno težo 1502 kg in vsebuje 200 kg bojno konico.

Kot vse kaže bi novi izstrelek lahko bil tudi srbski odgovor na hrvaški nakup  taktičnih raket MGM-140 ATacMS, o katerem smo poročali v članku Rusko in ameriško orožje na Balkanu.

Yugoimport-SDPR na sejmu IDEX 2017 poleg raket “šumadija” in nekaterih drugih sistemov (nova različica oklepnika lazar 3) predstavlja še dve novosti – brezpilotni helikopter “stršljen” (sršen) ter večnamensko oklepno vozilo “miloš”. Podrobneje bomo te sisteme predstavili v tiskani izdaji Revije OBRAMBA.

Pripravil: A. Knific, foto: Petar Vojinović -Tangosix

Povezani članki