Indija kupuje protiletalske topove za zamenjavo L-70 in ZU-23-2

by Urednik

NOVI PROTILETALSKI TOPOVI ZA INDIJSKO VOJSKO

Indija je v zadnjem tednu decembra 2017 objavila razpis v višini 1,5 milijarde dolarjev za nakup novih protiletalskih sistemov kratkega dosega, ki bodo nadomestili stare švedske protiletalske topove Bofors L-70 (40 mm) in ruski ZU-23-2B (40 mm) v oborožitvi Indijske vojske. Na razpisu lahko sodelujejo le Indijska podjetja.

Indijska vojska načrtuje nakup 244 protiletalskih topov, skupaj z 204.000 izstrelki in 228 radarskimi sistemi. Iščejo orožje (kratkega) dosega do 3,5 km, ki bo lahko izstrelilo 200 nabojev na minuto. Novi protiletalski topovi bodo namenjeni za uničevanje sovražnikovih letal, helikopterjev, brezpilotnih letal in manevrirnih raket. Indija načrtuje zamenjavo starih sistemov protiletalske obrambe z novimi do leta 2025, vključili pa naj bi jih tudi v sisteme za nadzor zračnega prometa in nadzor nad upravljanjem zračnega prometa.

Domača podjetja, ki naj bi kandidirala s svojimi protiletalskimi topovi na razpisu so Bharat Forge, Puni Lloyd, Tata Power SED, Larsen & Toubro, Reliance Defense in Mahindra Defense Systems, kot tudi državni podjetji Bharat Electronics in Ordnance Factory Board.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki