Indija naročila še 3000 francoskih izstrelkov MILAN 2T

by Urednik

POLEG 10.000 RUSKIH IZSTRELKOV KONKURS ŠE 3.000 FRANCOSKIH MILAN 2T

Indijska vojska namerava kupiti več kot 3000 francoskih protitankovskih vodenih izstrelkov (ATGM) MILAN 2T, ki jih bo po licenci izdelovala indijska državna družba Bharat Dynamics Limited (BDL) v partnerstvu s francoskim podjetjem.

Objava o nakupu francoskih protitankovskih izstrelkov MILAN 2T prihaja le slaba dva tedna zatem, ko je Indijska vojska naročila 10.000 ruskih protitankovskih vodenih izstrelkov (ATGM) 9M113 konkurs, ki jih bodo prav tako licenčno izdelovali v BDL. Podrobneje smo o tem poročali v članku V Indiji bodo proizvajali ruske protitankovske rakete 9M113 konkurs.

Indijska vojska ima potrebo (po naročilu izstrelkov konkurs in MILAN) še po približno 55.000 različnih protitankovskih vodenih izstrelkov (ATGM) in okoli 850 lanserjev različnih vrst, načrtuje pa nakup protitankovskih izstrelkov tretje generacije, z daljšim dosegom kot ju imata MILAN 2T in 9M113 konkurs. Tako je nakup slednjih verjetno le začasna rešitev preden bo Indijska vojska v oborožitev dobila tovrstno orožje tretje generacije, ki je še v fazi preizkušanj.

Indijska vlada je v letu 2018 sicer odpovedala že dogovorjen 500 milijonski (v dolarjih) posel za nakup izraelskih protitankovskih vodenih izstrelkov Rafael spike, verjetno prav na račun ruskih in francoskih izstrelkov.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

 

Povezani članki