Indija se zanima za nakup raketnih sistemov S-400 triumf

by Urednik

BO INDIJA POSTALA TRETJI TUJI KUPEC SISTEMA S-300?

Indija načrtuje nakup 12-ih bataljonov ruskih raketnih sistemov zračne obrambe S-400 triumf naslednje generacije, je pred dnevi za The Times of India dejal vir iz indijskega obrambnega ministrstva. O nakupu ta čas najsodobnejših ruskih sistemov zračne obrambe naj bi kmalu odločal Indijski svet za obrambo, ki mu predseduje indijski obrambni minister Manohar Parrikar.

Kot poroča časopis, naj bi bil indijski projekt nakupa raketnega sistema S-400 naslednje generacije še v začetni fazi, vendar bi lahko bil dogovor med rusko in indijsko vlado sklenjen že kmalu.

Predlog naročila raketnih sistemov S-400 za potrebe Indijske vojske pa prihaja le nekaj tednov preden se bosta indijski premier Narendra Modi in obrambni minister Manohar Parrikar srečala z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom v Moskvi (v decembru).

Indija že nekaj let velja za glavnega kupca ruskih oborožitvenih sistemov; tako je leta 2014 skupna vrednost orožja in vojaške opreme, ki jih je Rusija dobavila Indijski vojski dosegla kar 4,7 milijarde USD, po ocenah ruske Zvezne službe za vojaško-tehničnega sodelovanja.

Poleg Rusije trenutno sisteme S-400 (NATO: SA-21 growler) uporablja le še Alžirija, ki je spomladi 2015 prejela 6 do 8 bataljonov (v vsakem 3-4 lanserji in radarski sistem), Kitajska pa je v septembru 2014 že naročila 6 sistemov v skupni vrednosti okoli 3 milijarde dolarjev.

Ruska vojska ima v svoji oborožitvi 19 bataljonov S-400, kmalu pa pričakujejo še enega. Vsak bataljon raketnih sistemov S-400 sestavljajo 3 do 4 mobilne lansirne ploščadi in lasten radarski sistem. Dva bataljona raketnih sistemov pa tvorita polk.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki