Indijska vojska načrtuje nakup 2600 bojnih pehotnih vozil

by Urednik

ZAOSTROVANJE KONKURENCE ZA 8 MILIJARDNI POSEL Z OKLEPNIKI

Indija bo pospešila postopek nabave približno 2600 pehotnih bojnih vozil prihodnosti (FICV), za pridobitev posla pa se bodo potegovala številna indijska podjetja – tudi v sodelovanju s tujimi.

Konkurenca med obrambnimi podjetji za okoli 8 milijard dolarjev vreden program novih oklepnikov za Indijsko vojsko se zaostruje. Na razpisu bodo najverjetneje sodelovali proizvajalci Mahindra & Mahindra, Titagarh Wagons, Tatas, DRDO and Reliance Defence, kot tudi proizvajalci ruskega  Rosoboronexporta, ameriški General Dynamic in nemški Rheinmetall, ki pa bodo zaradi pogojev o “domači izdelavi” (program “Make in India”) verjetno morali na razpisu sodelovati z indijskimi podjetji.

Novo pehotno bojno vozilo prihodnosti (FICV) z amfibijskimi lastnostmi bo namenjeno za uporabo v vseh območjih, ki se soočajo z grožnjami, vključno s ključnim severnim, zahodnim in vzhodnim sektorjem. Indijska vojska potrebuje mobilna (kolesna) oklepna vozila, ki bodo poleg prečkanja zahtevnih terenov sposobna tudi obrambe pred sovražnikovim ognjem ter zmožna hitro dostaviti vojake sredi bojnega območja.

V Indijski vojski sedaj prevladujejo oklepniki BMP-1, BMP-2 in BTR-70. Največji delež predstavljajo oklepniki BMP-2 sarath, ki so ga Indijci licenčno proizvajali.

Program FICV (pehotno bojno vozilo prihodnosti) so sicer zagnali že pred nekaj leti, vendar je zastal, saj Indijska vojska (oz. obrambno ministrstvo) ni bilo pripravljeno financirati razvoja novega oklepnika, indijska vojaška industrija pa ne želi veliko vlagati brez zagotovil vojske o nakupu in meni, da v svetovnem merilu razvoj takšne tehnike običajno države podpirajo.

Pripravil: A. Knific, foto: Defence Forum India

Povezani članki