Indonezijska vojska prvič predstavila tank kaplan MT

by Urednik

NOVI TURŠKO-INDONEZIJSKI SREDNJI TANK NA VOJAŠKI PARADI

Indonezijska vojska je pred dnevi na vojaški paradi širši javnosti prvič predstavila novi turško-indonezijski srednji tank kaplan MT (MMWT – Modern Medium Weight Tank), ki sta ga skupaj razvila turški proizvajalec FNSS Savunma in indonezijski PT Pindad.

Turčija in Indonezija sta začeli projekt razvoja srednjega tanka leta 2015, koncept novega bojnega oklepnika pa prvič predstavila na obrambnem sejmu Indo Defense 2016 v Indoneziji, prvi prototip pa nato na turškem oborožitvenem sejmu IDEF 2017.

FNSS Savunma in PT Pindad sta novi srednji tanka harimau hitam (kaplan MT) razvili za potrebe Indonezijske vojske, ki je prvo prototipno vozilo dobila na testiranja v letošnjem septembru. Indonezija skupaj načrtuje nakup okoli 200 srednjih tankov kaplan MT, prvo naročilo 100 vozil je že oddano. Z novimi srednjimi tanki želijo v svoji oborožitvi zamenjati starejše francoske lahke tanke AMX-13 (skupaj okoli 225) in britanske lahke tanke FV101 scorpion (skupaj okoli 90). Sicer imajo Indonezijci v svoji oborožitvi še nemške glavne bojne tanke leopard 2 (skupaj 103).

Kaplan MT je je opremljen z belgijsko kupolo CMI cockerill 3105, ki je oborožena z 105 mm (izžlebljenim) tankovskim topom z izničevalcem krivljenja cevi. Zahvaljujoč tej kupoli ima tank kljub relativno nizki teži (približno 35 ton) relativno veliko moč. Oklep kaplana MT zagotavlja balistično in protiminsko zaščito stopnje 4 (STANAG 4569), lahko pa je opremljen tudi z dodatnim oklepom, ki poveča zaščito na raven 5 (STANAG 4569). Avtonomija tanka je okoli 45 km.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

 

Povezani članki