“Irak potrebuje raketne sisteme S-400 za obrambo pred zračnimi napadi”

by Urednik

IRAŠKO VOJSKO Z OROŽJEM (PONOVNO) OPREMLJA RUSIJA

Irak načrtuje nakup ruskih raketnih sistemov zračne obrambe S-400 triumph, ki bi branili iraško ozemlje pred zračnimi napadi, je dejal iraški poslanec Hakim Al-Zamili, predsednik odbora za varnost in obrambo v iraškem parlamentu.

“Irak ima pravico do vrhunskega orožja za obrambo svojega ozemlja in zračnega prostora pred zračnimi napadi,” je dejal Al-Zamili. Ob tem poudarja, da imajo informacije, da bi lahko ekstremisti uporabili tudi letala za napade tudi na iraške svete kraje in mesta. Kot primer navajajo napad na šiitsko romarsko mošejo al-Askari v mestu Samarra v severnem Iraku februarja 2006. Takrat je ob eksplozijah umrlo več kot 80 romarjev, uničenje pa je sprožilo val nasilja in Irak skoraj privedlo do državljanske vojne.

Al-Zamili je v svojem govoru omenil tudi primer napada na stolpnici WTC v ZDA in poudaril, da Američani ne želijo opremiti iraške vojske s tovrstnimi oborožitvenimi sistemi za obrambo iraškega ozemlja.

Prav v zavračanju ZDA pa se skriva dodaten razlog, da se je (bo) Irak odločil za nakup ruskih raketnih sistemov S-400. Po poročanju nekaterih iraških medijev naj bi iraška delegacija v bližnji prihodnosti obiskala Moskvo, kjer se bodo začeli pogajati o nakupih protiletalskih orožnih sistemov S-400.

Moskva in Bagdad v zadnjih letih “zgledno” sodelujeta na vojaškem področju –  v oktobru 2012 sta podpisala pogodbo za dobavo 48 zračnih obrambnih sistemov pantsir-S in 36 helikopterjev Mi-28 v skupni vrednosti več kot 4,2 milijarde dolarjev. Ob tem ne gre prezreti tudi iraških nakupov glavnih bojnih tankov T-90S/SK, po zadnjih namigih naj bi šlo za nekaj sto vozil.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki