Irak začenja obnovo 1200 vojaških vozil

by Urednik

IRAŠKA VOJSKA DOČAKALA OBNOVO (VZDRŽEVANJE) OBOROŽITVE

Iraško obrambno ministrstvo je konec julija 2018 najavilo program obnove velikega števila oborožitvenih sistemov, orožja in okoli 1.200 vojaških vozil, poroča Kurdistan 24.

Načelnik generalštaba Iraške vojske, generalmajor Othman Al-Ghanami, je sporočil, da se program obnove začenja na sedežu 6. pehotne divizije v Bagdadu.

Iraške oborožene sile so po letu 2003, pa ameriški invaziji in kasnejših “donacijah” zahodne oborožitve, slovele kot “slab” uporabnik vojaških vozil ter oborožitve, ki pogosto zaradi pomanjkljivega vzdrževanja ni bila uporabna oz. varna za uporabo. Mednarodni opazovalci sicer v zadnjih letih poročajo o izboljšavah na tem področju, vendar tudi še vedno nezadostnem vzdrževanju nekatere vojaške opreme, kar v kombinaciji z izjemno vročino, predstavlja še naprej težave za normalno delovanje Iraške vojske.

Ob tem je Iraška vojska ob invaziji borcev Islamske države (ISIS, Daesh) v letu 2014 in spopadih vse do leta 2017 izgubila na tisoče oklepnih vozil. Po ocenah iraških polkovnikov naj bi le v Mosulu izgubili okoli 2.300 lahkih oklepnih vozil humvee (še vedno jih imajo v oborožtvi okoli 8.500).

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

Povezani članki