Iran in Severna Koreja pomagata Siriji pri proizvodnji raket

by Urednik

SIRIJA NADALJUJE Z RAZVOJEM IN PROIZVODNJO IZSTRELKOV SCUD IN KHAYBAR

Sirija je uspela okrepiti proizvodnjo svojih raket s pomočjo Severne Koreje in Irana. Šlo naj bi za balistične izstrelke scud D in rakete khaybar WS-1, poročajo tuji mediji.

Po informacijah iz Sirije, naj bi režim sirskega predsednika Bašarja al Asada ponovno dosegel enako produktivnost pri izdelavi izstrelkov kot pred začetkom sirske državljanske vojne leta 2011. Glavni razlog za izboljšanje proizvodnje raket je želja, da zadostijo potrebe militantne skupine Hezbolah po orožju, so zapisali v časopisu Jane’s Defense Weekly, ki pa se sklicuje tudi na izraelske medije. Vsekakor ti ne morejo biti nepristranski, saj se Hezbolah še vedno bojuje z  izraelskimi silami, Izrael pa si že nekaj časa vztrajno prizadeva za mednarodno (ZDA, EU) posredovanje v Siriji, saj naj bi Hezbolah pri njih dobil orožje za napade na izraelske cilje.

Nove sirske rakete scud D, uporabili so jih tudi že v državljanski vojni proti Svobodni sirski vojski (FSA), proizvaja sirski Center za znanstvene študije in raziskave. Po oceni vojaških analitikov naj bi imele večjo ubojno moč, vendar pa manjši doseg in natančnost. Sirija pri razvoju in proizvodnji svojih balističnih izstrelkov scud sodeluje s Severno Korejo, rakete pa naj bi imele doseg približno 435 kilometrov. Severnokorejski znanstveniki menda razvijajo določene dele raket scud D, ki so slabše radarsko izsledljive v terminalni fazi leta.

Sirska balistična raketa scud

Drugačen projekt pa v Siriji poteka ob podpori Irana in se osredotoča na ustvarjanje izboljšane različice izstrelka khaybar 1 (302 mm) z dosegom 62 km, ki naj bi bil namenjen za Hezbolah.

Sirski Center za znanstvene študije in raziskave naj bi sestavne dele izstrelkov kupoval preko mednarodnih podjetij s pomočjo navideznih družb ali posrednikov. Pri premagovanju ovir mednarodnih sankcij za nakup orožja naj bi Damasku pomagala tako Teheran kot Pjongjang.

Belorusko podjetje, imenovano Belvneshpromservice, pa menda Siriji pomaga pri ustvarjanju proizvodnega obrata in izdelavi raket scud D z večjo natančnostjo.

Pripravil: A. Knific, foto: PDB, Military Photos

 

Povezani članki