Iran pokazal 5 novih oborožitvenih sistemov

by Urednik

NOVI TANKI, HAVBICE, MITRALJEZI ZA IRANSKO VOJSKO

Kopenske sile Iranske vojske so na petkovi vojaški paradi in nedeljski slovesnosti v Teheranu  predstavile pet novih oborožitvenih sistemov, ki so bili v celoti zasnovani, izdelani ali prirejeni v Iranu.

Iranska vojska je predstavila novi šestcevni mitraljez moharram, visokotehnološki kompozitni oklep, tank sabalan , 155mm top hoveyze in super-težko taktično vozilo zoljanah 10×10, za prevažanje raketnih izstrelkov bavar 373 (iranska različica S-300).

Šestcevni mitraljez moharram

Prva iranska novost je šestcevni (gatlingov) mitraljez moharram  kalibra .50, ki lahko izstreli 2000-2500 nabojev na minuto, ki imajo doseg 1600 do 2000 metrov. Mitraljez se lahko namesti tudi na vojaška vozila, helikopterje, brezpilotna letala in vojaška plovila.

Kompozitni oklep

Iranska vojska je predstavila tudi napreden kompozitni oklep, ki je bil izdelan na podlagi tehnologije zgostitve tekočin, ki ob mehanski obremenitvi izkazujejo lastnosti trdnih snovi primerljive z oklepi ki so trenutno v uporabi.

Oklep je odporen tudi na prebojne izstrelki z jeklenim jedrom in izpolnjuje globalne standarde vojaške opreme. Uporaba le tega bo za 76% zmanjšala težo oklepa, ki je nameščen na tankih in oklepnih vozilih Iranske vojske.

Glavni bojni tank sabalan

Iranski glavni bojni tank sabalan je nadgrajena različica starejših iranskih tankov zulfiqar in samsam ter je opremljen s topom kalibra 105 mm. Tank je opremljen z novim sistemom za nadzor ognja iranske proizvodnje, laserskim merilcem razdalje, novim sofisticiranim komunikacijskim sistemom  in reaktivnim oklepom.

Sabalan je razvit na osnovi ameriškega glavnega bojnega tanka M-47M patton (Iran jih je kupil od ZDA v poznih 80-ih) in opremljen z novo domačo kupolo na katero je nameščen gladkocevni top  M68 kalibra 105mm ter mitraljez 7.62mm. Poganja ga turbodizelski motor M60 iz pattona.

Iranski tank sabalan

Samovozna havbica hoveyzeh

Iranska vojska je na vojaški paradi predstavila tudi samovozno havbico hoveyzeh kalibra 155 mm, ki je razvita na osnovi ameriške M109A1. Havbica z lastnim pogonom hoveyez je opremljena z novo in precej daljšo cevjo imenovano M185, izboljšanim namerilnim sistemom ter boljšim vzmetenjem. Granata naj bi imela dolet do 18.100 m (pri M109 le 14.600m), topovska granata z raketnim pogonom pa 24.000 metrov. Iranska vojska je od ZDA kupila 50 samohodnih havbic M109 v 70-ih letih, ki so jih nadgradili v standard M109A1, kasneje pa še dodatnih 390 havbic M109A1B.

Samovozna havbica hoveyzeh - 155mm

Taktično vozilo zoljanah

Zadnja iranska novost je super-težko petosno (10×10) taktično vozilo zoljanah, za prevažanje raketnih izstrelkov zračne obrambe bavar 373, ki je iranska različica ruskega sistema S-300. Transportno vozilo zoljanah tehta 21 ton, ima največjo nosilnost 30 ton in je sposobno prečkanja reke do globine 1,5 metra.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Iransko taktično vozilo zoljanah

VIDEO: 5 novih iranskih oborožitvenih sistemov

Povezani članki