Iran ponuja Iraku težko oborožitev

by Urednik

NADALJEVANJE VOJAŠKEGA SODELOVANJE MED IRAKOM IN IRANOM PO PORAZU ISIS-A

Iran ponuja Iraku dobavo  težke vojaške opreme in oborožitve, vključno z artilerijo in oklepnimi vozili, pri čemer gre za občutljiv predlog, glede na ameriško sedanjo (vojaško) pomoč Bagdadu.

Potem ko sta Iran in Irak podpisala memorandom o soglasju za krepitev vojaškega sodelovanja med državama je namestnik iranskega obrambnega ministra Hujjatullah Qurishi dal iraškemu obrambnemu ministrstvu ponudbo / predlog za dobavo orožja, so sporočili izjavi za javnost iranski uradniki 18. februarja 2018.

Iranska vojaška delegacija je v teh dneh obiskala Bagdad, kjer razpravlja o sodelovanju z Iraško vojsko. Iraški in iranski vojaški uradniki bodo skupaj pregledali trenutno oborožitev ter podali predloge za popolnitev oborožitve Iraške vojske (nova oklepna vozila, tanki, havnice, raketne sisteme,…). Nekatere v zadnjih letih v Iranu razvite oborožitvene sisteme smo predstavili v članku Iran pokazal 5 novih oborožitvenih sistemov.

Iran je sicer v zadnjih letih, vse od začetka osvajanj Islamske države (ISIS, Daesh) v severnem Iraku sredi leta 2014, nudil pomoč Iraški vojski, Pešmergam in šiitskim milicam Kata’ib Hezbollah ter Asa’ib Ahl al-Haq – tako v obliki tehničnega svetovanja (iranski poveljniki) kot tudi orožja. V Irak so bili  (neuradno) poslani tudi iranski vojaki, ki so sodelovali pri osvobajanju ozemlja.

Vojaški odnosi med Irakom in Iranom so tako postali v zadnjih nekaj letih izredno dobri, predvsem na račun iranskih vojaških svetovalcev in skupnega boja proti Islamski državi. Seveda pa bi iraški nakup iranskega orožja, že pred tem pa tudi ruskega, lahko močno ohladile iraško-ameriške odnose, kot tudi iransko-ameriške.

Pripravil: A. Knific, YouTube

 

Povezani članki